camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Le Pen (r.) en Salvini (m.) konden alleen winnen door hun exit­pleidooien te laten vallen, Wilders (l.) deed dat niet en eindigt met 0 zetels  photo news

Voor dag en eeuw

De verkiezingen brachten in Europa een fenomenale vernieuwing, schrijft Luuk van Middelaar. Het Europees Parlement wordt diverser, pluraler en representatiever, en dus in beginsel sterker.

Deze verkiezingen waren meer dan ooit Europees

In België onttrok de schok van de federale en gewestelijke verkiezingen ze aan het zicht. Toch brachten de Europese verkiezingen een fenomenale vernieuwing. ‘Versplintering’ en ‘polarisatie’, klonk het over de EU-uitslag, van Le Monde tot de Financial Times. Voor België zijn zulke zorgen niet uitzonderlijk, maar de consensuspolitiek in Europa kan meer tegenspraak gebruiken. Het Europees Parlement wordt diverser, pluraler en representatiever – en dus in beginsel sterker. Als wetgevingsmachine zal het wellicht vaker haperen, aangezien voor meerderheden voortaan minstens drie partijen nodig zijn. Wezenlijker is echter dat het Parlement aan kracht wint op zijn zwakste punt: als publieke agora en vertegenwoor­digend lichaam, waarin kiezers hun wensen of zorgen vertolkt horen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen