Kapitein cruiseschip opgepakt voor dodelijke schipbreuk op de Donau
Foto: AFP

De kapitein van het cruiseschip dat botste met de gezonken toeristenboot op de Donau in Boedapest is opgepakt. Dat liet de politie van Boedapest donderdagavond weten.

Nog steeds 21 mensen zijn vermist na de schipbreuk, zeven doden waren al geteld. De zoekactie gaat verder, maar er is weinig hoop dat de vermisten nog levend teruggevonden zullen worden. Door de sterke stroom op de rivier en het beperkte zicht verloopt de actie zeer moeilijk. Het lichaam van een slachtoffer is kilometers van de plaats van het ongeluk teruggevonden, meldt de politie.

De kapitein is een 64-jarige man. Hij wordt beschuldigd van roekeloos vaargedrag. Hij wordt in de Hongaarse media geïdentificeerd als Yuriy C. 

Aan boord van de boot ‘Hableány’ (Hongaars voor zeemeermin) zaten 35 mensen: 33 Zuid-Koreanen en 2 leden van de crew. Ter hoogte van de Margarethabrug werd het vaartuig langs achter geraakt door de grotere boot, de Viking Sigyn, waarop het in enkele seconden zonk. Het was heel slecht weer in Boedapest, op het moment van het accident. Een verantwoordelijke van de reisorganisatie waarmee de Zuid-Koreanen Europa bezochten, zei aan persagentschap AP dat ook de andere toeristenboten bleven varen, en dat zij daarom ook beslisten om de trip niet te annuleren. Niemand van de opzittenden droeg een reddingsvest. De groep was in Europa voor een reis van één week. 

Overlevenden

De schipper en een andere lid van de crew van de toeristenboot zijn nog steeds vermist. Zeven overlevenden konden kort na het ongeval door passagiers van andere boten uit het water gehaald worden. Zij moesten behandeld worden voor onderkoeling. Niemand op de Viking Sigyn raakte gewond.

Donderdag zijn de voorbereidingen getroffen om het wrak van de Hableany uit het water te halen. Die actie zal zeker dagen, tot zelfs een week, duren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in