De brand bij het bedrijf Mipa Frost in Bavikhove is onder controle. Omwonenden worden aangeraden deuren en ramen nog altijd gesloten te houden. Eerder werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

De brand vindt plaats bij Mipa Frost, een diepvriesgroentenbedrijf in de Europastraat in Bavikhove. De precieze oorzaak is nog niet bekend. De stad Harelbeke bevestigt in een persbericht dat de brand onder controle is, al zal er nog enige tijd nageblust worden. 

Politie en brandweer vragen om uit de buurt te blijven. Na meting door de brandweer blijkt dat de waarden voor gevaarlijke stoffen binnen de perken blijven. Er wordt wel nog aangeraden om ramen en deuren dicht te houden omwille van geurhinder. 

Evacuatie

Ongeveer 150 personen werden geëvacueerd naar de Torengalm in de Kervijnstraat door het risico van de hoogspanningsleiding die daar pal boven loopt. De evacuatie heeft dus niets te maken met eventuele gevaarlijke stoffen. De kabels zijn intussen afgeschakeld. Enkele bewoners van de gemeente Bavikhove zaten even zonder elektriciteit, maar dat is intussen opgelost.

Op sociale media delen heel wat mensen beelden van de grote, donkere rookpluim. In de omgeving van de Europastraat is het intussen aanschuiven in het verkeer door lange kijkfiles. “Vermijd de omgeving”, zegt de stad Harelbeke op Twitter. Intussen heeft de burgemeester de gemeentelijke coördinatiecel samengeroepen.