Geluk staat centraal in Nieuw-Zeelandse begroting
Minister van Financiën Grant Robertson Foto: REUTERS

Door mentale problemen, kinderarmoede en huiselijk geweld terug te dringen, wil de Nieuw-Zeelandse regering haar burgers gelukkiger maken.

Onder de titel ‘The wellbeing budget’ heeft de Nieuw-Zeelandse regering haar nieuwe begroting voorgesteld. Elk ministerie moest daarvoor in zijn beleidsdomein bedenken wat de bevolking gelukkiger zou maken.

Meer dan een miljard euro extra zal naar mentale gezondheidszorg gaan want Nieuw-Zeeland heeft een stijgend zelfdodingscijfer. Bijna tweehonderd miljoen euro wordt geïnvesteerd in de strijd tegen huiselijk geweld, wat al langer een aandachtspunt van de regering is. En daarnaast vloeit bijna een miljard euro naar het welbevinden van kinderen. Kinderarmoede is een aanhoudend probleem dat sinds kort meer aandacht krijgt.

Hoewel de Nieuw-Zeelandse ‘geluksbegroting’ pas op donderdag 30 mei werd voorgesteld, bleek de oppositie dinsdag al in het bezit van enkele onderdelen van het plan. Sinds zondag wordt het Nieuw-Zeelandse ministerie van Financiën belaagd door hackers die informatie stelen uit het computersysteem. De oppositieleider, Simon Bridges van de New Zealand National Party, ontkent dat.

Sociale organisaties zijn enthousiast over de geluksbegroting. Ondanks de reële herschikking van budgetten, noemt de oppositie het plan ‘een glanzende kaft, met mooie foto’s, maar zonder inhoud’. De Britse krant The Guardian citeert Simon Bridges, die zegt: ‘Mensen willen meer geld voor brandstof, eten, en huur.’

De mooie foto op de glanzende kaft van de begroting toont een alleenstaande moeder met haar dochtertje. De krant New Zealand Herald kon achterhalen dat het een Nieuw-Zeelandse betreft die sinds kort naar Australië is verhuisd, omdat ze het leven in Nieuw-Zeeland onbetaalbaar vindt.