Vliegtuig met lichaam van Etienne Tshisekedi geland in Kinshasa
Op luchtbeelden is te zien hoe aanhangers van de president samentroepen en wachten op de repatriëring van het stoffelijk overschot van voormalig premier Tshisekedi. Foto: afp
Het vliegtuig dat het stoffelijk overschot van de voormalige Congolese premier en oppositieleider Etienne Tshisekedi terugbrengt naar Congo, is donderdag even na 19.20 uur (lokale tijd) geland op de luchthaven van Kinshasa. Dat blijkt uit beelden van de openbare tv-zender RTNC.

Het toestel, dat donderdag rond de middag was opgestegen in Brussel, werd op het tarmac opgewacht door een delegatie onder leiding van Félix Tshisekedi, de huidige president van Congo en de zoon van de historische oppositieleider.

De repatriëring was normaal voorzien voor woensdagavond, maar werd op het laatste moment uitgesteld. Vrijdag vindt er een eerbetoon voor het publiek plaats in het Stade des Martyrs in Kinshasa, waar plaats is voor 80.000 mensen.

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) zal zaterdag de begrafenis van de voormalige Congolese premier en oppositieleider niet bijwonen, hoewel de Congolese autoriteiten hem uitnodigden. 'De premier gaat niet naar Kinshasa gezien zijn agenda', zei een van zijn woordvoerders donderdag. Ook de Franse president Emmanuel Macron is uitgenodigd.

Etienne Tshisekedi overleed begin 2017 in Ukkel op 84-jarige leeftijd. Zijn lichaam lag meer dan twee jaar opgebaard in een mortuarium in Elsene.