Corbyn pleit voor vervroegde verkiezingen of nieuw referendum: ‘Terugkeren naar volk is enige uitweg uit Brexit-crisis’
Jeremy Corbyn, leider van de Britse oppositiepartij Labour. Foto: AP

De enige manier om de ‘crisis van de Brexit’ op te lossen is ‘terug naar het volk te keren’, door vervroegde verkiezingen of een nieuw referendum te organiseren. Dat heeft Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, woensdag verklaard.

‘De enige uitweg uit de Brexit-crisis, die ons land verscheurt, is nu om terug te keren naar het volk’, zei Jeremy Corbyn in een mededeling. Voor Corbyn moeten de Britten ‘beslissen over de toekomst van het land, ofwel door verkiezingen, ofwel door een stemming over een akkoord (om de EU te verlaten) dat door het parlement is goedgekeurd’. De volgende verkiezingen staan normaal voor mei 2022 gepland, maar er kunnen vervroegde verkiezingen uitgeroepen worden als een tweederdemeerderheid in het parlement daarmee akkoord gaat of als een meerderheid een motie van wantrouwen stemt.

Labour wordt vaak verweten geen duidelijk standpunt over de Brexit in te nemen. Dat vertaalde zich in de resultaten van de Europese verkiezingen. De partij moest genoegen nemen met 14,05 procent van de stemmen en een halvering van hun Europese zetelaantal tot 10.

Na de Europese verkiezingen gaf prominent partijlid Alastair Campbell – voormalig woordvoerder van ex-premier Tony Blair – toe dat hij uit onvrede met het Brexit-standpunt voor een andere partij, Lib Dem, had gestemd. Hij werd daarop uit Labour gezet. Tientallen andere partijleden, onder wie voormalige ministers, hebben intussen hun steun voor Campbell uitgesproken en toegegeven dat ook zij om dezelfde reden niet op Labour stemden. De hashtag #ExpelMeToo werd zelfs even trending op Twitter.