Verdachte van aanslag in Lyon zweert trouw aan terreurgroep IS
Van de verdachte werd na de aanslag deze foto verspreid Foto: EPA-EFE
De man die ervan verdacht wordt achter de explosie van vorige week in Lyon te zitten, heeft aan zijn ondervragers verklaard dat hij trouw heeft gezworen aan de jihadistische terreurorganisatie IS (Islamitische Staat). Dat meldt een bron dicht bij het dossier donderdag. Eerder legde hij al bekentenissen af.

De 24-jarige Mohamed M., vermoedelijk van Algerijnse afkomst, werd maandag samen met zijn ouders en een familielid opgepakt en vastgezet. Woensdag gaf de verdachte al toe verantwoordelijk te zijn voor de explosie waarbij vrijdag in het centrum van Lyon dertien mensen gewond raakten.

De broer van de verdachte wordt nog altijd vastgehouden. Hij wordt ondervraagd door de antiterreurdiensten in Levallois-Perret, in de buurt van Parijs. De ouders van de verdachten werden donderdagnamiddag wel vrijgelaten 'bij gebrek aan bezwarende elementen in deze fase van het onderzoek', zo meldt het parket van Parijs.

De dader had een zak met TATP-springstof voor een bakkerij in hartje Lyon neergezet en was daarna per fiets langs dezelfde weg teruggekeerd als hij was gekomen. Dankzij veiligheidscamera's was een deel van zijn traject te volgen. Ook werd een DNA-spoor gevonden.

De Franse regering verklaarde dinsdag al dat er volgens haar ‘geen twijfel bestond’ dat de verdachte in hechtenis verantwoordelijk is voor de aanslag. ‘Het onderzoek loopt nog, maar met de elementen die aan mij zijn voorgelegd, heb ik op dit moment geen twijfel dat we de verantwoordelijke van de aanslag in hechtenis hebben’, zei minister van Binnenlandse Zaken Castaner dinsdag.

Bij de explosie in het centrum van de oostelijke Franse metropool raakten vrijdag dertien mensen gewond. Het gaat om acht vrouwen, vier mannen en een meisje van tien jaar oud. Elf van de gewonden werden in het ziekenhuis opgenomen. Het Parijse antiterreurparket leidt het onderzoek.