Repatriëring stoffelijk overschot Congolese oppositieleider Tshisekedi uitgesteld
Tshisekedi in 2016, enkele maanden voor zijn dood Foto: BELGA
De repatriëring van het stoffelijk overschot van de Congolese oppositieleider Tshisekedi is uitgesteld. Meer dan twee jaar nadat Tshisekedi in Brussel is overleden, zou zijn lichaam woensdagavond naar Kinshasa gerepatrieerd worden. Volgens Belga waren er echter problemen met het vliegtuig.

Na meer dan twee jaar opgebaard te liggen in een mortuarium in Elsene leek het er woensdagavond op dat de Congolese oppositieleider gerepatrieerd zou worden naar Kinshasa. Na een plechtigheid, gepland omstreeks 21 uur, zou een privévliegtuig vertrekken, maar die vlucht loopt nu vertraging op vanwege 'vliegtuigproblemen'. Dat is vernomen van een officiële bron.

Donderdag moeten in Kinshasa de plechtigheden starten, en voor zaterdag staat de begrafenis gepland. Wanneer het lichaam dan wel gerepatrieerd en begraven kan worden, is nog onduidelijk.

Eerder op de avond was al te horen dat er nog enkele zaken geregeld moesten worden met de Congolese autoriteiten, die de vlucht organiseren. Het lichaam zou gerepatrieerd worden met een gehuurde Airbus A330. Er zouden ook 270 passagiers meevliegen.
'De vlucht is geannuleerd voor vandaag', meldt een bron aan Belga.

Voor het vliegtuig opstijgt, staat dus nog een militaire plechtigheid gepland, om de politicus een laatste eerbetoon te brengen, in het bijzijn van familie en geliefden. Ook vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal die plechtigheid bijwonen.

Grootste tegenstander Kabila

Voormalig Congolees president Joseph Kabila stond lange tijd weigerachtig tegenover een begrafenis van Tshisekedi, een van zijn grootste politieke tegenstanders. Hij vreesde een ongeziene samenscholing van aanhangers van de oppositie, een evenement dat hij kon missen als kiespijn in pre-electorale tijden. Begin dit jaar werd Tshisekedi’s zoon Félix echter uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind vorig jaar. Sinds Tshisekedi junior aan de macht gekomen is, zijn de moeilijke betrekkingen met België geleidelijk verbeterd en werd het ook mogelijk om de repatriëring van Etienne Tshisekedi te organiseren.

Het was de bedoeling dat een begrafenisstoet donderdag de hele dag Kinshasa zou doorkruisen, tot aan een mortuarium in het centrum van de stad. Onderweg zou de stoet ook het huis van Tshisekedi in de oostelijke wijk Limete passeren.

Vrijdag zou het lichaam dan in processie worden overgebracht naar het grootste stadion van de stad, waar 80.000 mensen een mis en een wake kunnen bijwonen. De officiële ceremonie en een grote plechtige mis zouden zaterdag volgen, in hetzelfde stadion. De aartsbisschop van Kinshasa zou voorgaan in die mis. Het lichaam moest zaterdagnamiddag dan begraven worden in een monument in de buitenwijk N’sele.

Op de begrafenis werden zes Afrikaanse staatshoofden in Kinshasa verwacht: het gaat onder meer om Denis Sassou-Nguesso (Congo-Brazzaville), João Lourenço (Angola) en Paul Kagame (Rwanda). Bij Tshisekedi’s eedaflegging in januari was enkel de Keniaanse president Uhuru Kenyatta aanwezig. Ook de Belgische premier Charles Michel en de Franse president Emmanuel Macron zouden een uitnodiging gekregen hebben voor de plechtigheid, maar geen van hen heeft die positief beantwoord.

Luis in de pels

Uit het programma van de plechtigheden blijkt ook dat Tshisekedi benoemd zou worden tot nationale held, net zoals oud-premier Patrice Lumumba en Laurent-Désiré Kabila.

Tshisekedi was jarenlang de luis in de pels van de Congolese machthebbers, al begon hij zijn politieke carrière wel nog aan de zijde van oud-dictator Mobutu. Begin jaren tachtig richtte hij met enkele medestanders de eerste oppositiepartij tegen Mobutu op, de Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS). Hij bleef de UDPS leiden tot zijn dood.

Doorheen de jaren belandde hij enkele keren in de cel, maar in de woelige jaren negentig werd hij ook enkele keren aangesteld tot premier. Ook tegen vader en zoon Kabila ging hij in oppositie. Zowel in 2006 als 2011 nam hij het op tegen Joseph Kabila, maar twee keer verloor hij. Na zijn nederlaag in 2011 bleef hij volhouden dat hij de rechtmatige president was.