Motorclub Hells Angels verboden in Nederland

Motorclub Hells Angels wordt in Nederland verboden. De rechtbank in Utrecht volgde woensdag in een civiele procedure de mening van het Openbaar Ministerie (OM) dat de Hells Angels in Nederland geweld faciliteren en verheerlijken. De motorclub overweegt een hoger beroep.

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat de motorclub Hells Angels een ‘geweldscultuur’ heeft die ‘kenmerkend en structureel’ is en die de club kan worden aangerekend. ‘De organisatie Hells Angels is een gevaar voor de openbare orde’, aldus de rechtbank.

De advocaten van de motorclub lieten direct na afloop weten dat hoger beroep ‘er zeker in zit’, maar het vonnis moet eerst nog besproken worden. ‘Hoger beroep is zeker op zijn plaats’, zegt advocaat Geert-Jan Knoops namens de Nederlandse tak van de Hells Angels.

Wel degelijk sprake van organisatie

Knoops betoogde tijdens de behandeling van de zaak eerder dit jaar dat er helemaal geen sprake is van een vereniging, en deze dus niet verboden kan worden. ‘Er is geen wereldwijde organisatie met een internationaal bestuur.’ Volgens de advocaat gaat het om mensen in allerlei verschillende maatschappelijke functies die ‘een keer per week naar een clubhuis gaan en een paar keer per jaar aan een run meedoen’.

Volgens de rechtbank is er wel degelijk sprake van een vereniging en organisatie. ‘De organisatie treedt naar buiten onder de naam Hells Angels in combinatie met een geografische naam. Dit komt ook tot uiting in de kleding, patches en websites.’

Eerdere poging mislukt

Een eerdere poging van het OM om de Hells Angels te laten verbieden, strandde tien jaar geleden. De laatste tijd is de strijd van de Nederlandse justitie tegen motorclubs echter succesvol. Eind vorig jaar werd de motorclub Bandidos definitief verboden door het gerechtshof in Arnhem. Half juni wordt een uitspraak van het hof in Den Haag over Satudarah verwacht. De rechtbank in Assen heeft zich eerder dit jaar over een verbod op motorclub No Surrender gebogen. Wanneer die uitspraak komt, is nog niet bekend.

Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.