Peter Van de Veire (47) gaat ondanks zijn exclusiviteitscontract bij de VRT een programma presenteren op Vier. Hij wordt gastheer van The battle, een spectaculaire studioshow met Gert Verhulst en James Cooke. Bij de VRT beseffen ze dat ze hun speelvogel dit soort buitenkansjes moeilijk kunnen weigeren, aangezien er bij de VRT voor dit soort shows geen geld is.

Op het eerste gezicht lijkt het een verrassing van formaat: Peter Van de Veire, al jaren een vaste waarde bij tv-zender Eén en radiozender MNM, gaat presenteren op Vier. Van de Veire wordt de gastheer van een studioshow die voorlopig The battle heet. In die show, die ook op de Nederlandse tv te zien is, laten Gert Verhulst en James Cooke zich uitdagen door een aantal bekende Vlamingen en Nederlanders om spectaculaire opdrachten tot een goed einde te brengen, van stunts met de trapeze tot extreme hersentraining. De opnames starten in augustus, wanneer het wordt uitgezonden is nog niet bekend. Voor Peter Van de Veire is het de eerste keer dat hij een programma presenteert dat niet op een zender van de openbare omroep te zien is.

Peter Van de Veire zegt dat hij begin dit jaar de vraag kreeg van Vier: “Ik dacht dat de VRT het nooit zou goedkeuren, ik heb nu eenmaal een exclusiviteitscontract met de openbare omroep. Maar op een of andere miraculeuze manier hebben ze toch ja gezegd. Bart Peeters, ook een vast gezicht bij de VRT, is ook te zien als coach in The voice van Vlaanderen op VTM: zo uitzonderlijk is dit dus ook weer niet. En dat nieuwe programma op Vier telt vier afleveringen, dat is iets anders dan een show die veel langer op het scherm te zien is. Het is ook niet dat Qmusic me vraagt om een maand lang bij hen radio te maken, dat zou de VRT niet hebben toegestaan.”

Geen geld voor

De reden waarom het geen verrassing is dat Peter Van de Veire ondanks zijn exclusiviteitscontract toch een programma mag presenteren op Vier, heeft te maken met het aanbod bij de VRT. De kans dat er op Eén een spectaculaire studioshow als The battle te zien is, is bijzonder klein. Er is gewoon geen geld voor. Dat heeft Peter Van de Veire aan den lijve ondervonden: hij werd met pluimen in het achterwerk geboren en mocht bij Eén programma’s presenteren als De provincieshow, Peter live, Sing that song, Vrienden Van de Veire en Steracteur sterartiest, maar die programma’s zijn schaars geworden. “Eén maakt heel goeie programma’s, maar dit soort grote shows liggen niet voor het grijpen. En ze kunnen mij moeilijk De columbus laten maken, dat doet Wim Lybaert véél beter. Ik mag bij de VRT feestelijke programma’s als de uitreiking van de MIA’s presenteren, Vlaanderen feest en het Eurovisiesongfestival, maar dat zijn eenmalige dingen. Zo’n pretentieloze pluimenshow ligt mij, dat snappen ze bij de VRT ook. Hun redenering is: Peter mag zich amuseren in de speeltuin van de buurman, zolang hij na het douchen gewoon weer bij ons in bed komt liggen. (lacht) Ik kan me daar volledig in vinden, ik ben blij dat ik dit mag combineren.”

Gruwelijk ambitieuze mannen

De vraag van Vier aan Van de Veire is ook weinig verrassend: Van de Veire kroonde zichzelf tot de slimste mens ter wereld in de gelijknamige quiz op Vier. Die zege straalde ook af op de openbare omroep. En Van de Veire verbleef al een week op de boot van Gert Verhulst voor zijn talkshow Gert late night, nog zo’n speeltuin: “Daar heb ik ja op gezegd om van dichtbij te zien hoe ze dat programma maakten. Op die boot stelde ik vast dat het een heel fijne omgeving was. Het klikte ook met Gert en James (Van de Veire scheerde zelfs het haar van Gert Verhulst af, nvdr.). Het zijn ook gruwelijk ambitieuze mannen, ze zullen het in dat nieuwe programma koste wat het kost goed willen doen. Dat ik deel mag uitmaken van die spanning en al die emoties, vind ik zalig. Voor één keer hoeft het niet al te maatschappelijk relevant te zijn.” (lacht)