Laatste mannelijke Sumatraanse neushoorn overleden
De Sumatraanse neushoorn kwam al sinds 2018 niet meer voor in het wild. Foto: WWF

Op het Maleisische deel van het eiland Borneo huisde tot voor kort de laatste stier van de oudste en kleinste neushoornsoort van het land. Dat hebben lokale media maandag gemeld.

'De neushoorn ‘Tam’ kreeg al meer dan een week intensieve zorgen door vermoedelijk ouderdomskwaaltjes als problemen aan de lever en nieren', zegt John Payne, directeur van de vereniging voor neushoorns in Borneo.

Tam zou naar schatting meer dan dertig jaar oud geworden zijn. Toen hij in 2008 op een palmolieplantage rondzwierf en later naar een beveiligd reservaat werd overgeplaatst, werd zijn leeftijd op minstens 20 jaar geschat.

De gemiddelde levensverwachting ligt bij Sumatraanse neushoorns tussen 35 en 40 jaar. Nu Tam is overleden, rest er nog één overlevende vrouwelijke neushoorn in Maleisië, Iman, aldus lokale media.

‘De Sumatraanse neushoorn is een ernstig bedreigde diersoort vanwege stroperij voor de hoorns die gebruikt worden in de traditionele geneeskunde, en door de illegale bezetting van de belangrijke biotoop van de soort’, zo zegt het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Door het krimpende aantal neushoorns, zijn de overblijvende exemplaren zodanig geïsoleerd dat de kans op een ontmoeting klein is, en er amper wordt gepaard.

Inspanningen om de neushoornpopulatie in Borneo te doen stijgen bleken vruchteloos, ondanks samenwerking tussen reservaten in Indonesië en het gebruik van technologieën als in-vitrofertilisatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig