Oostenrijkse kanselier Kurz opzijgeschoven
De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz Foto: AFP

Sebastian Kurz is niet langer kanselier van Oostenrijk. Hij kreeg onvoldoende steun bij een vertrouwensstemming in het parlement. Zijn regering moet nu vervangen worden door een expertenkabinet.

De sociaaldemocratische SPÖ diende een motie van wantrouwen in. Aanleiding was de publicatie van een compromitterende video waarin een van de ministers van het extreemrechtse FPÖ bereid bleek te zijn om zich te laten omkopen.  De betrokken vicekanselier, Heinz-Christian Strache, stapte vorige week al op, en de regering viel. Alle FPÖ-ministers werden de laan uitgestuurd. 

Maar FPÖ zelf steunde vandaag de motie van wantrouwen tegen de kanselier. Partij-kopstuk Norbert Hofer pleitte voor een volledig nieuwe regering. ‘Het zou goed zijn als we nu een regering zouden hebben waarin experten regeren en die niet politiek wordt geleid’, citeerde de omroep ORF de interimvoorzitter. ‘Van experten moet niemand schrik hebben’.

De Oostenrijkse wet voorziet in de aanstelling van zo'n expertenkabinet. het is president Alexander Van der Bellen die de leden van dit kabinet nu moet benomen. Zij moeten besturen tot de parlementsverkiezingen, die voor september zijn gepland. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig