Vlaams Belang krijgt met zijn verkiezingsoverwinning een stevige financiële injectie. De verliezers zien hun overheidsinkomsten slinken.

De Vlaamse politieke partijen worden voor 82 procent gefinancierd door de overheid. Die financiering wordt berekend op basis van de electorale sterkte van de partijen.

De overheidsinkomsten van Vlaams Belang stijgen na 26 mei tot meer dan 7,7 miljoen euro per jaar. Dat is 5,5 miljoen meer dan voordien, zo berekenden Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens van Vives.

In de verschillende parlementen krijgt de partij zeventig nieuwe medewerkers. Dat brengt het totaal op 87 parlementaire medewerkers.

Door haar stemmenverlies ziet de N-VA haar overheidsinkomsten krimpen van 13 miljoen euro tot 10,5 miljoen euro. Dat blijft wel het grootste bedrag van alle partijen. Tegelijk moet de partij het met 25 medewerkers minder stellen. Enkel CD&V verliest volgens Vives nog meer personeel. Daar worden 26 medewerkers geschrapt. De christendemocraten zien bijna twee miljoen euro per jaar verdwijnen.

Groen zit aan de kant van de winnaars en ontvangt vanaf nu jaarlijks ongeveer 4,3 miljoen euro, dat is 750.000 euro meer dan voordien. De partij mag ook 13 nieuwe medewerkers inzetten.

SP.A ziet zijn overheidsinkomsten dalen van 5.924.000 tot 4.525.000. De socialisten moeten het met 17 medewerkers minder doen. Bij Open VLD is het verlies minder. De Vlaamse liberalen zien 720.000 euro minder en moeten 11 mensen laten gaan.

Vlaams Belang wint. Maar hoe komt dat? Waarom heeft Vlaams Belang weer de wind in de zeilen? In de video hieronder, opgenomen voor de verkiezingen, gaf senior writer Bart Brinckman al aan dat de kans op een nieuwe zwarte zondag zeker niet onbestaande is.