‘Sire geef me 145 dagen’

Het VBO en het ABVV hopen dat er zo snel mogelijk een werkbare regering komt. De binnenlandse puzzel is misschien moeilijk, maar met een harde Brexit en een handelsoorlog om de hoek, is ‘bekwame spoed’ aangewezen.

‘Sire geef me 145 dagen’, reageert Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie VBO op de stembusuitslag. Hij hoopt dat de regeringsvorming niet zoals in 2010 541 dagen gaat duren. ‘Ik hoop dat we de cijfers kunnen omdraaien en dat het 145 dagen wordt.’ Timmermans stelt vast dat er tegen het politieke systeem is gestemd en dat er niet is gedebatteerd over de balans van de regering.

‘Een deel van de bevolking heeft tegen de onzekerheid gestemd. Hervormingen zoals de pensioenhervorming moet je extern uitleggen. Het gekibbel moet je intern houden’. Timmermans heeft alvast de volgende premier advies: ‘spraak af dat er voor de ministerraad niet gecommuniceerd wordt én communiceer na de ministerraad gezamenlijk.’

Wie ook in de federale regering stapt, volgens Timmermans zal een regering die de sociale zekerheid betaalbaar wil houden en de koopkracht verhogen moeten inzetten op meer jobs en een hogere werkzaamheidsgraad die naar 75 procent moet. Er moeten ook sociale correcties komen voor de pensioenen. ‘De welvaartsenveloppe van 700 miljoen moet je gebruiken voor de laagste pensioenen en het inkorten van wachtlijsten in plaats van elke tak iets te geven.’

Welke regering?

Timmermans stelt vast dat er wat de federale regering betreft verschillende formules denkbaar zijn. Een klassieke tripartite plus groen heeft een ruime meerderheid, paarsgroen een erg krappe. Het probleem is dat in Vlaanderen er dan een rechtse oppositie is en in Wallonië een uitgesproken linkse. Timmermans zegt dat eerste een afkoelingsperiode nodig is, ‘een periode van loutering.’

Een regering hoeft voor het VBO geen meerderheid aan beide kanten van de taalgrens te hebben, maar toch wel liefst er zo dicht mogelijk tegen aanschurken. Volgens het VBO gaan veto’s niets oplossen. ‘ Het werkt enkel verdere verzuring in de hand. De mensen willen oplossingen, geen gekibbel.’

In 2010 duurde de regeringsvorming 541 dagen. Timmermans hoopt dat de cijfers omgedraaid worden en het 145 dagen wordt. ‘2019 is een verloren jaar. Dat mag niet met 2020 gebeuren. Men moet met bekwame spoed aan de slag.’ Want de uitdagingen zijn groot.

Alles wijst erop dat er een harde Brexit in de maak is. En dat gaat gevolgen hebben voor de economie en werkgelegenheid. Mogelijk ziet Europa ook de migratiedruk toenemen én komen er problemen in Italië. Tel daarbij de handelsoorlog tussen de VS en China die de economie ook nog eens raakt en het is duidelijk dat er werk aan de winkel is.

ABVV: afstraffing

Bij het ABVV komen de centrales en gewestelijke afdelingen pas morgen samen maar algemeen secretaris Miranda Ulens laat toch al even in haar kaarten kijken. ‘Het regeringsbeleid waar we als socialistische vakbond 5 jaar lang tegen gevochten hebben, heeft gefaald. Een beleid dat onrust heeft gewekt en asociaal was. Alle partijen die daaraan hebben meegewerkt, zijn nu afgestraft’, zegt.

Volgens Ulens willen de mensen verandering, maar werd jammer genoeg voor verandering gekozen voor meer extremen. Volgens haar is dat deels te danken aan het gevoerd discours. ‘In het migratiedossier werd gedurende 5 jaar haat gezaaid.’ Het moet volgens haar anders en dat kan volgens haar ook.

‘ Op federaal vlak zien we dat de socialistische fractie de grootste blijft en daarenboven het links progressief front steun gekregen heeft. We weten dus dat er mogelijkheden zijn. Maar het moet duidelijk zijn dat opnieuw een regeringscoalitie zoals de afgelopen 5 jaar, niet het juiste antwoord is op de bekommernissen van de mensen.’ Net als het VBO is voor haar de inzet om op federaal niveau zo snel als mogelijk een werkbare regeringscoalitie te vormen.

De liberale vakbond ACLVB vraagt aan alle democratische partijen om bij de regeringsvorming vooral oplossingen voor ogen te houden die de mensen vragen op het vlak van onder andere koopkracht, mobiliteit, milieu en sociale cohesie.

Mario Coppens, nationaal voorzitter: ‘Ik hoop dat welke coalitie er ook uit de bus komt, het een coalitie is die meer dan de Zweedse coalitie rekening zal houden met de verzuchtingen van de werknemers en de sociaal verzekerden.’ De vakbond verwijst naar haar visie 2020-2025 en vraagt de politici om met open vizier ‘alle oplossingen te overwegen die onze maatschappij socialer maakt.’ Het ACV wil vandaag nog niet reageren. Ook Voka laat nog op zich wachten.

Binnenland
 1. België vraagt Iran af te zien van executie VUB-professor Djalali
 2. Video Coronablog | Bijna 5.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Nederland op een dag
 3. Gratis tampons en maandverband: ook in België?
 4. Video Tv-spotje moet scholieren motiveren om coronamaatregelen te blijven volgen
 5. Antwerpse politie legt bar mitswa en bruiloft stil
 6. Lage-emissiezone deed roetuitstoot dubbel zo snel dalen
 7. Kennedytunnel krijgt grondige opknapbeurt: asbestwanden weg, ledverlichting komt
 8. Video Goossens: ‘Sneltests in ziekenhuizen, testcentra, bij huisarts en op school’
 9. De langgerekte lijdensweg van de corona-adviesorganen
 10. Lichaam van een vrouw aangetroffen in centrum van Gent
 11. Woonzorgcentra snakken naar hulp: ‘Dom om studenten niet in te zetten’
 12. ‘Invasie van Aziatische hoornaar niet te stoppen’
 13. Minder dan 5.000 patiënten in het ziekenhuis
 14. Vlaanderen start nieuwe aanbesteding voor geavanceerde enkelbanden
 15. Foto Cartoon van de dag - november 2020
 16. Twitter toont vanaf nu aanbod van hulplijn 1712 bij tweets over geweld
 17. Proces-Mawda opgeschort tot 10 december, één jaar cel geëist tegen agent die haar dood veroorzaakte
 18. België tekent ook in op de aankoop van het vaccin Curevac
 19. Echtgenote van politieagent vraagt ouders Mawda om vergiffenis: ‘In deze zaak zijn alleen maar verliezers’
 20. Video Coronaproof winkelen dankzij Lokerse ‘winkelkarwash’
Buitenland
 1. Video Nul procent in het bloed
 2. Hoe gaan de buurlanden om met Kerstmis?
 3. Trudeau beetgenomen door ‘valse’ Greta Thunberg
 4. Video Werkmannen stoten op mysterieuze metalen zuil in uithoek van woestijn
 5. Auto rijdt in op hek aan kantoor van Angela Merkel in Berlijn
 6. Video Trump spaart opnieuw twee kalkoenen van de feesttafel voor Thanksgiving
 7. Meghan Markle maakt bekend dat ze miskraam had
 8. Schotland maakt tampons en maandverband als eerste gratis
 9. Conflict Nagorno-Karabach: Azerbeidzjaanse leger trekt tweede district in dat Armenië moet teruggeven
 10. Minstens vier doden nadat vaartuig met vluchtelingen kapseist nabij Lanzarote
 11. Biden krijgt dezelfde geheime informatie als president Trump: ‘oprechte toenaderingen’
 12. ‘Israëlische luchtaanvallen in Syrië’
 13. Amerikaanse nieuwskanaal OAN mag een week niet posten op Youtube
 14. Vrouw verwondt twee vrouwen in Zwitsers warenhuis, politie vermoedt terreurdaad
 15. Biden stelt regering samen | Deze namen zijn al bekend
 16. Lichaam van onbekende vrouw wordt opgegraven in onderzoek naar Michel Fourniret
 17. Blog verkiezingen Amerika | Biden stelt regeringsteam voor: ‘Geen tijd te verliezen’
 18. Frankrijk kondigt versoepelingen aan: ‘Het ergste van de tweede golf is voorbij’
 19. Frans parlement stemt in met wet die filmen en fotograferen van agenten aan banden legt
 20. Video Duikers maken onderwaterbeelden in diepste zwembad ter wereld