In de Europese verkiezingen troeft de partij van Marine Le Pen president Macron af.

In Frankrijk is er een recordopkomst voor de Europese verkiezingen. Maar dat lijkt nog niet uit te draaien in het voordeel van President Macron. Macron had energiek campagne gevoerd en profileerde zich binnen Europa als één van de sterkhouders, onder meer via een Frans-Duitse as die de Unie nieuw élan moest brengen. Maar de kiezer beloont hem daar schijnbaar nog niet voor. Dat blijkt uit exitpolls die tegen middernacht bevestigd zouden moeten worden.

Macrons Liste Renaissance haalt nu 21,9 procent. Maar het Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, haalt 23,2 procent. Dat is een lichte achteruitgang in vergelijking met 2014. Maar het betekent dat Le Pens partij wel 22 tot 24 verkozenen naar Brussel of Straatsburg mag sturen. De jonge Jordan Bardellla is de ster van die partij binnen Europa.

Bij Macrons entourage klonk het dat dit een ‘eerbare score is’.

De Franse Groenen zetten de mooiste score van de avond neer. Met een derde plaats en 13 procent van de stemmen is er zelfs sprake van een groen golfje.

De traditionele partijen zakken in Frankrijk verder weg.

Les Républicains, de rechtsconservatieve partij, haalt 8,3 procent De socialisten leken te flirten met 6,7 procent met de kiesdrempel van 5 procent. Ondertussen scoort het radicaal linkse La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon even goed als de sociaaldemocraten.