Dit zeggen de partijvoorzitters over het cordon sanitaire
Foto: BELGA

Na de overwinning van Vlaams Belang gaan de eerste stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken. In hun speeches deden Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) die deur meteen dicht. Bart De Wever (N-VA) liet de deur op een kier.

De spectaculaire comeback van het Vlaams Belang zet de discussie over het cordon sanitaire weer helemaal op de agenda. In zijn overwinningsspeech stak voorzitter Tom van Grieken nadrukkelijk de hand uit naar alle andere partijen die met hen willen samenwerken. Voor hem moet het voorbij zijn 'dat er twee soorten kiezers zijn, die waarnaar wordt geluisterd, en zij waar niet naar wordt geluisterd.' Hij stelde dat er nu definitief een eind moet komen aan het cordon sanitaire. Daarnaast riep hij zijn miltanten ook op om 'geen leedvermaak' te koesteren met de andere partijen die de verkiezingen hebben verloren, wat ook duidt op een nadrukkelijk uitgestoken hand richting regeringsdeelname.

Intussen gaan bij andere partijen de eerste stemmen alvast op om het cordon te herbekijken. Jean-Marie Dedecker, de burgemeester van Middelkerke die als onafhankelijke op de N-VA-lijst stond, spreekt over ‘een collectief opgestoken middelvinger’ van de kiezer. Hij roept alvast op om met Vlaams Belang in gesprek te gaan. ‘De wil van de bevolking moet gerespecteerd worden,’ zei hij erover.

In een speech voor partijmilitanten zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij federaal het initatief aan de koning wou laten. Maar op Vlaams niveau zal zijn partij als grootste de leiding nemen. 'Daarvoor zullen we alle partijen uitnodigen', klonk het. Later verduidelijkte De Wever dat hij 'geen fan' is van het cordon sanitaire, maar tegelijkertijd ook geen fan is van het Vlaams Belang. Op de expliciete vraag of hij samenwerking uitsluit, antwoordde De Wever afwachtend. 'Het is nu niet het moment om deuren open of dicht te doen. Maar Vlaams Belang is de tweede partij. Daar kan je niet om heen.'

'No way, never'

Daar lijken Gwendolyn Rutten en Wouter Beke het echter mee oneens. 'Vlaams Belang moet op CD&V niet rekenen, de programma's maar ook de stijl staan zo ver uit elkaar', zei Beke bij VTM. 'Ik kan me op geen enkele manier indenken dat we ooit met het Vlaams Belang zouden samenwerken.' In Bekes partij riep Dirk De Vis, burgemeester van de Limburgse gemeente Ham, eerder deze avond nog op om het cordon te doorbreken.

 

Bij Open VLD was het Luk Van Biesen die de optie op tafel legde (zie video bovenaan). Bij de VRT zei hij dat 'het tijd wordt om met Vlaams Belang te gaan praten. Met praten is niets mis.' Van Biesen voegde eraan toe dat het cordon ‘jaren heeft bestaan, en we moeten kijken of dat in deze tijd nog realiseerbaar is, en nog nuttig is.’ Volgens hem is het cordon een concept dat wel op rechts bestaat, maar niet op links, wat volgens hem ‘ongezond’ zou zijn. ‘Je kan kiezers niet negeren. Die kiezers van Vlaams Belang komen van ergens.’ Luk van Biesen heeft een verleden bij de Volksunie, de voorloper van de N-VA. Aan VTM zei Van Biesen wel dat, als het over het vormen van een coalitie gaat, ‘geen haar op mijn hoofd eraan denkt’. Hij voegde er ook aan toe dat het over een persoonlijk standpunt ging.

Van Biesen oogstte dan ook vrij snel afkeurende reacties bij zijn partijgenoten. Zo reageerde Philippe De Backer, federaal minister voor telecom, met 'No way. Never', op een tweet waarin een twitteraar het groeiende aantal Open VLD'ers die het cordon in twijfel trekken aanhaalde. Ook de Gentse burgemeester Mathias De Clercq zei  in reactie op twitter 'gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit.' In haar speech zette voorzitter Gwendolyn Rutten de puntjes op de i. 'Ik zeg vanavond klaar en duidelijk: we zullen nooit met het Vlaams Belang samenwerken. Onze waarden staan daarvoor te haaks op elkaar.'