N-VA nodigt ook Vlaams Belang uit voor gesprekken over nieuwe Vlaamse regering
Foto: Photo News
Ondanks duidelijk verlies blijft de N-VA de grootste in het Vlaams Parlement. De partij neemt dan ook het initiatief in handen om een nieuwe Vlaamse regering te vormen. Voorzitter De Wever nodigt ook grote overwinnaar Vlaams Belang uit rond de tafel.

Oneindig veel opties om een Vlaamse regering te vormen, heeft De Wever niet. Om te beginnen kan hij blijven voortregeren met de huidige meerderheid van N-VA, CD&V en Open VLD. Die haalt samen nog 69 zetels, maar is wel een duidelijke coalitie van verliezers.

Bart De Wever zou er daarnaast misschien voor kunnen kiezen om zijn Antwerpse coalitie ook op Vlaams niveau uit te bouwen. N-VA, Open VLD en SP.A halen samen mogelijk net een nipte meerderheid. Maar comfortabel regeren zou dat bezwaarlijk kunnen worden genoemd. Bovendien lijkt de SP.A na de historische nederlaag van vandaag - de socialisten halen nog slechts 14 zetels - niet aan regeren toe.

Veel andere opties lijken er op basis van deze voorlopige resultaten niet te zijn, tenzij het cordon sanitaire wordt doorbroken en Vlaams Belang aan boord wordt gehaald. Die kans blijft weliswaar klein, hoewel De Wever tijdens een interview met de VRT de deur wel op een kier hield. 'Ik ben persoonlijk nooit fan geweest van het cordon, bovendien wil ik wel eens horen welke plannen zij hebben om dit land te besturen', zei de N-VA-voorzitter.

Alleen komen N-VA en Vlaams Belang samen nog zes zetels te kort om een meerderheid te halen. Er moet dus nóg een partij bereid gevonden worden om het cordon sanitaire te doorbreken. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zei zondagavond alvast dat de liberalen daar niet aan zullen meewerken.

Zetelverdeling

Met 85 procent van de stemmen geteld haalt N-VA 34 zetels in het Vlaams Parlement. Weliswaar genoeg om de grootste partij van Vlaanderen te blijven, maar blij zijn de Vlaams-nationalisten daar niet mee. De partij verliest namelijk 9 zetels.

De morele overwinnaar is overduidelijk Vlaams Belang, dat momenteel op 23 zetels staat, een stijging van maar liefst 17 zetels.

CD&V zou daardoor op Vlaams niveau pas de derde partij worden. Tot vandaag hadden de christendemocraten 27 zetels, vanaf morgen zouden er daar nog 19 van overblijven (-8). Een grote ontgoocheling voor de partij, die Hilde Crevits als kandidaat-minister-president naar voren had geschoven.

Op de vierde plaats volgt Open VLD, dat momenteel afklokt op 16 zetels. Een verlies van 3 zetels.

De liberalen worden gevolgd door Groen, dat op 15 zetels staat. Groen boekt daarmee een winst van 4 zetels. Of de ecologisten daarmee echt blij zullen zijn valt te betwijfelen, want daarmee blijft die groene golf toch uit.

Helemaal dramatisch is het voor de SP.A, dat lijkt te gaan eindigen op 14 zetels. Een verder verlies van 5 zetels.

Goed nieuws is er wel voor de PVDA. Momenteel staan de communisten op 3 zetels, ze haalden dus voor het eerst de kiesdrempel.

De Union des Francophones, de Franstalige eenheidslijst in Vlaams-Brabant, verloor zijn enige zetel in het Vlaams Parlement.