De nieuwe Kamer na de verkiezingen: meer verdeeld dan ooit
Foto: BART DEWAELE

N-VA blijft de grootste Vlaamse partij in het nieuwe federale parlement. Vlaams Belang springt van 3 naar 18 zetels. PVDA haalt in Vlaanderen vijf zetels.

Vlaams Belang maakt een onwaarschijnlijke remonte in de Kamer, blijkt uit de zo goed als volledige uitslagen. De partij verzesvoudigt zijn zetelaantal: van 3 naar 18.

Ook Groen (8 zetels, +2) en vooral Ecolo (13 zetels, +7) winnen. PVDA/PTB mogen zich ook opmaken voor een sterkere bezetting in de Kamer. PVDA haalt 5 zetels (+5) binnen, PTB 7 (+5).

Alle anderen partijen zitten in de hoek waar de klappen vallen. De N-VA blijft de grootste partij in de Kamer, met 25 zetels (-8). CD&V verliest zes zetels en houdt er nog 12 over. Ook zusterpartij CDH boet 4 zetels in, en heeft er nog 5.

De PS blijft in Wallonië de grootste partij (20 zetels), maar moet ook drie zetels inleveren. Zusterpartij SP.A speelt er vier kwijt, en houdt nog 9 zetels over. Ook bij de liberalen is er verlies. MR behoudt nog 14 zetels (-6), Open VLD verliest 2 zetels.

PS en SP.A vormen in de Kamer de grootste politieke familie. Ze komen samen uit op 29 zetels en laten daarmee de liberalen van MR en Open VLD achter zich, die 26 zetels halen. De groenen hebben samen 21 zetels, de christen-democraten 17.

Geen Zweedse coalitie

Met die uitslagen lijkt een verderzetting van de Zweedse coalitie onmogelijk, ook niet door CDH aan boord te hijsen. Maar De Wever sluit uit dat er een federale regering zonder Vlaamse meerderheid zou komen. 'Dat willen wij niet.' En, zei hij: 'nog nooit heeft de kiezer zo massaal Vlaams-nationaal gestemd.' Maar wat dat betekent voor het confederalisme? Hilde Crevits maakte meteen duidelijk wat het standpunt van de CD&V is: 'Ik zal niet meewerken aan gesprekken over hoe we ons land nog meer gaan blokkeren.'

Hoe dan ook lijkt een coalitie op federaal niveau een huzarenstukje te worden. Een meerderheid aan Vlaamse kant kan niet zonder de N-VA. En aan Franstalige kant hebben PS en CDH al een veto tegen N-VA gesteld. En omgekeerd wil N-VA niet met PS en Ecolo in bad. 

Vlaams-Brabant 

De lijst van Maggie De Block (Open VLD) verliest in Vlaams-Brabant een zetel. Groen wint één extra zetel in Vlaams-Brabant. Theo Francken (N-VA) redt in Vlaams-Brabant de meubelen (status quo op 5 zetels). Dries Van Langenhove komt als onafhankelijke, via de lijst van Vlaams Belang, het parlement binnen. 

Antwerpen

Vlaams Belang wint drie zetels en PVDA twee. De andere partijen blijven status quo (Groen en Open VLD) of verliezen (de rest). N-VA moet drie zetels prijsgeven, CD&V en SP.A ook elk één. 

West-Vlaanderen

CD&V verliest met Hendrik Bogaert één zetel. Ook N-VA verliest aan Vlaams-Belang, de enige winnaar in de kustprovincie (+4). 

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen is er maar één winnaar: Vlaams Belang haalt vier zetels (+3). N-VA, SP.A verliezen allebei een zetel, CD&V twee. Open VLD en Groen blijven ter plaatse trappelen. PVDA haalt een eerste zetel.

Limburg

Opnieuw dezelfde verliezers: N-VA (-2) , Open VLD (-1) en CD&V (-1). SP.A houdt stand met lijsttrekker Meyrame Kitir. En Groen mag nieuwkomer Barbara Creemers in het halfrond afvaardigen.