Roglic vertoont eerste teken van zwakte in Giro en verliest tijd, ritwinst voor Cataldo in kleine Ronde van Lombardije

Na twee dagen hoogspanning in de Alpen stond er vandaag met een etappe tussen Ivrea en Como een doorslagje van de Ronde van Lombardije op het programma. Geen hooggebergte maar toch pittige kost. En daarin toonde de Italiaan Dario Cataldo zich na een monstervlucht de beste, Richard Carapaz blijft leider maar vooral Primoz Roglic toonde eerste tekenen van zwakte. Hij kon een aanval van Nibali niet pareren en kwam in de laatste afdaling bijna ten val. Roglic moest meer dan een halve minuut toegeven op Nibali en roze trui Carapaz.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Twee Italianen kregen van het peloton na een twintigtal kilometer een vrijgeleide: Dario Cataldo en Mattia Cattaneo trapten onder hun beiden al snel een voorsprong van meer dan een kwartier bij elkaar maar gezien de afstand, alweer meer dan tweehonderd kilometer, en de lastige finale werd er in het peloton niet gepanikeerd.

Vooral Mitchelton-Scott hield het tempo hoog en op de Sormano, gekend van de Ronde van Lombardije, werd meteen duidelijk waarom. Simon Yates, beetje bij beetje beter wordend, probeerde een kloof te slaan maar veel meer dan een tiental seconden kon de Brit ook niet bij elkaar fietsen. Eens teruggegrepen verdween het tempo uit de achtervolgende groep en kregen de twee vluchters plots meer ademruimte.

Primoz Roglic, de nummer twee van het klassement, moest in de finale van fiets wisselen en dat zorgde bij de tegenstanders voor perspectieven. De slotklim, op twaalf kilometer van de finish, zou nog voor vuurwerk zorgen. Eerst Yates maar daarna ook Nibali en roze trui Carapaz besloten om Roglic onder druk te zetten. De kopman van Jumbo-Visma, duidelijk niet in zijn beste dag, moest meteen een gaatje laten maar kon op eigen tempo alsnog de schade beperken. Een sterke Nibali trok een tweede keer door maar de roze trui kraakte niet. Maar er volgde nog een afdaling en Nibali voerde de druk stelselmatig op. Roglic nam ook risico’s en miste bijna een bocht. Geluk bij een ongeluk: de Sloveen kon zijn weg verderzetten.

Intussen ging het vooraan om de ritzege. Cattaneo, de betere klimmer, kreeg Cataldo niet op de knieën maar het duo zag wel de achtervolgers almaar dichter komen. Toch behielden ze genoeg voorsprong om in de straten van Como voor de zege te spurten. Daarin haalde Cataldo het van kop af, met nauwelijks tien seconden voorsprong op de eerste achtervolgers.

Rituitslag:

1. Dario Cataldo (Ita)

2. Matteo Cattaneo (Ita)

3. Simon Yates (GBr) op 11”

4. Hugh Carthy (GBr)

5. Richard Carapaz (GBr)

6. Vincenzo Nibali (Ita)

7. Miguel Angel Lopez (Col) op 36”

8. Rafal Majka (Pol)

9. Domenico Pozzovivo (Ita)

10. Mikel Landa (Spa)

Algemeen klassement:

1. Richard Carapaz (Ecu)

2. Primoz Roglic (Slo) op 47”

3. Vincenzo Nibali (Ita) op 1’47”

4. Rafal Majka (Pol) op 2’35”

5. Mikel Landa (Spa) op 3’15”

6. Bauke Mollema (Ned) op 3’38”

7. Jan Polanc (Slo) op 4’12”

8. Simon Yates (GBr) op 5’24”

9. Pavel Sivakov (Rus) op 5’48”

10. Miguel Angel Lopez (Col) op 5’55”