De Brusselse politie heeft zondagmiddag haar handen vol gehad aan gele hesjes die wilden protesteren. Ze pakte in totaal 350 actievoerders op. Een deel van hen richtte vernielingen aan in het centrum.

Hoewel de gele hesjes formeel geen aanvraag hadden gedaan voor een betoging in Brussel, verzamelden zij vandaag toch aan het Noordstation. Toen de groep aan het begin van de middag richting de Europese wijk wilde trekken, greep de politie onmiddellijk in. Ze sloot enkele honderden actievoerders in. Om de groep in toom te houden werd pepperspray gebruikt. Het aanwezige waterkanon hoefde geen dienst te doen.

Ondanks de omsingeling wisten toch tientallen demonstranten te ontsnappen. Zij organiseerden zich opnieuw aan de kleine ring. Van daaruit trok de groep richting de voetgangerszone in het centrum. Onderweg vernielden de actievoerders straatmeubilair en bekogelden zij het hoofdkwartier van de PS. De politie volgde de groep in gevechtsuniform en greep in toen enkele gele hesjes een horlogewinkel binnenvluchtten. In totaal werden in het centrum ongeveer twintig gele hesjes gearresteerd.

Administratieve aanhoudingen

Bij de omsingelde groep aan Brussel-Noord werden betogers ondertussen één voor één uit de menigte gehaald. Zij werden gecontroleerd, administratief aangehouden en met bussen weggevoerd. Af en toe werd er nog wat vuurwerk afgestoken, maar de sfeer bleef aan het Noordstation redelijk rustig.

De gele hesjes van België en Frankrijk hadden hun actie al enkele weken aangekondigd via sociale media. Ze maakten daarvoor een evenement aan op Facebook: ‘Toute l’Europe à Bruxelles’. Ongeveer 1.300 mensen kondigden hun komst aan, bijna 9.000 mensen waren geïnteresseerd.