CD&V van Hendrik Bogaert verliest serieus van zijn pluimen in West-Vlaanderen
Foto: Photo News

In West-Vlaanderen waren alle ogen gericht op kandidaat minister-president Hilde Crevits. Ze heeft de schade beperkt, maar blinkt niet uit. De grote winnaar is Vlaams Belang.

In West-Vlaanderen, waar CD&V een grootse campagne bouwde rond Hilde Crevits, heeft CD&V de schade kunnen beperken op Vlaams niveau. De christendemocraten verliezen voorlopig amper 1.9 procentpunt ten opzichte van 2014. Crevits is met kop en schouders de populairste politica in West-Vlaanderen. Ze heeft nu al meer dan 63.000 voorkeurstemmen achter haar naam staan. Om een idee te geven: achtervolger Bart Tommelein (Open VLD) heeft op dit moment zo'n 18.000 voorkeurstemmen. 

Voor de Kamer is CD&V ging het minder goed. CD&V wordt de derde partij in West-Vlaanderen. De CD&V van Hendrik Bogaert verliest daardoor serieus van zijn pluimen. De partij eindigt 4.3 procentpunt lager dan in 2014. Bogaert duikt ook niet op in de top-drie van voorkeurstemmen. Die top-drie wordt aangevoerd door John Crombez.  

'De kans om minister-president te worden is zeer onwaarschijnlijk geworden', zegt Crevits in een reactie. 'Daar moeten we niet meer over spreken.' Crevits benadrukt dat 'nog niet alle stemmen geteld zijn'. Over de tegenvallende resultaten zegt ze dat ze het 'bijzonder spijtig vindt'. 'Ik neem een stuk op mij van de verantwoordelijkheid. Ik maakte mij op voorhand zorgen over het Vlaams Belang, maar ik had niet verwacht dat het zo groot zo zijn. Dit  baart me verschrikkelijk veel zorgen.'

De winst is ook in West-Vlaanderen bijna uitsluitend voor Vlaams Belang. Die partij wint 15,4 procentpunten tot 20,5 procent van de stemmen. Wouter Vermeersch, de West-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer: 'Dit is niet wat de peilingen voorspelden, maar wel wat ik heb aangevoeld op de markt en in volkscafés. Dat vertaalt zich nu ook in de stembus. In mijn tien jaar als politicus heb ik gezien hoe de sfeer rond onze partij volledig is omgeslagen. We worden nu overal positief onthaald.'

De tweede grootste winnaar is PVDA, dat er 2,8 procentpunten bij doet, maar met 4,4 procent nog steeds onder de kiesdrempel blijft. Groen wint 1,5 procentpunt, tot 8,7 procent. De grootste Vlaamse regeringspartij verliest: N-VA daalt 9,8 procentpunten tot 19,9 procent. Open VLD blijft status quo, op 13,3 procent.

 

De uitslag van vijf jaar geleden, zag er zo uit: