Vlaams Belang zit N-VA op de hielen in Limburg
De burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput. Foto: BELGAONTHESPOT
In Limburg heeft de N-VA een stevig verlies geïncasseerd, terwijl Vlaams Belang over de CD&V van Wouter Beke wipt.

De N-VA blijft de grootste partij in Limburg, zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement. Maar in 2014 ging ze er nog vlot over de dertig procent. Nu blijft de partij, aangevoerd door Zuhal Demir en Steven Vandeput, steken op 22 procent. De twee N-VA'ers haalden wel de meeste voorkeursstemmen in hun provincie. Op federaal niveau komt Wouter Beke op de tweede plaats, na Demir.

'De cijfers van Limburg zijn niet fijn voor ons', verklaarde Zuhal Demir aan Het Belang van Limburg. 'Ik vind dat de kiezer heel duidelijk gesproken heeft. Het wordt tijd dat alle partijen het signaal van de kiezer au sérieux nemen.'

Vlaams Belang wordt - zonder bekende namen - de tweede partij en wipt zo over de CD&V. Op Vlaams niveau haalt CD&V 19,2 procent, Vlaams Belang 20,2 procent. In de thuisprovincie van voorzitter Wouter Beke blijft CD&V zo onder de verwachtingen. Beke moet het bijvoorbeeld ontgelden in zijn eigen kanton Beringen: 4,3 procentpunt verlies. In Peer, Maaseik en Maasmechelen wist de extreemrechtse partij zelfs de meeste kiezers te verleiden. In Bree, Pelt en Riemst staan de christendemocraten bovenaan.

Heeft de CD&V in Limburg te lijden onder het afscheid van Jo Vandeurzen? 'Hij stond op onze lijst en heeft ontzettend goed werk geleverd', zegt Vera Jans (CD&V), die op de tweede plaats van de Vlaamse lijst stond. 'Daaraan zal het zeker niet gelegen hebben.' Wel is ze ontgoocheld in het resultaat van haar partij. 'We zien dat alle traditionele partijen achteruitgaan.'

De SP.A van Meryame Kitir verliest in Limburg 3,9 procentpunt en strandt op 13,8 procent. De PVDA komt met 5,6 procent boven de kiesdrempel uit. Groen boekt met 6,9 procent slechts een lichte winst. En Open VLD zakt licht tot 12 procent.