De N-VA heeft in Antwerpen de schade kunnen beperken. Maar ook hier boekte Vlaams Belang stevige winst.

De eerste resultaten uit Heist-op-den-Berg gaven meteen de tendens weer: verlies voor N-VA en CD&V, forse winst voor Vlaams Belang. Wel blijft de N-VA van Bart De Wever in Antwerpen veruit de grootste partij. Zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement blijft ze boven de dertig procent. Maar de monsterscore van vijf jaar geleden evenaart de N-VA niet. Kandidaat-premier Jan Jambon haalt federaal de meeste voorkeursstemmen (187.826), gevolgd door Tom Van Grieken (122.232) en Peter Mertens (46.802). Op Vlaams niveau is Bart De Wever met 242.386 voorkeursstemmen veruit de populairste politicus in Antwerpen.

Bij Vlaams Belang zien lijsttrekkers Filip Dewinter (Vlaams) en Tom Van Grieken (Kamer) een wederopstanding. In 2014 verloren ze maar liefst twaalf procentpunt in de provincie. Nu schurkt extreemrechts tegen de twintig procent aan. Zowel Vlaams als federaal wordt Vlaams Belang de op een na grootste Vlaamse partij. 'Zes jaar geleden waren we ten dode opgeschreven', verklaarde Filip Dewinter, die de Vlaamse lijst in Antwerpen trok. 'Nu is Vlaams Belang uit zijn as herrezen. Andere partijen zien nu zwarte sneeuw, het cordon moet doorbroken worden.' In zijn overwinningsspeech reikte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken meteen de hand aan de andere partijen. 'In een democratie telt elke stem. Ik reik eenieder de hand die een beter Vlaanderen wil.'

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever, die kandidaat-minister-president is, feliciteerde Vlaams Belang en zei dat hij als grootste partij een Vlaamse regering wil vormen. Als hij minister-president zou worden, dan krijgt Antwerpen een andere burgemeester.

Regeringspartij CD&V deelt in Antwerpen mee in de klappen. Waar de partij in 2014 voor het Vlaams Parlement nog 20 procent haalde, strandt ze nu op 11,4 procent. Federaal moet ze vijf procentpunt prijsgeven, en komt ze ook uit 11,1 procent. De uitslag van Open VLD blijft rond de tien procent stabiel. In Mechelen wint Open VLD drie procentpunt en komen de liberalen uit op 17,1 procent, dankzij Vlaams lijsttrekker en Mechels burgemeester Bart Somers.

Van een groene golf is in Antwerpen geen sprake. De partij behaalt een lichte winst en komt net boven de elf procent uit. Meyrem Almaci en Kristof Calvo konden de verwachtingen niet helemaal inlossen. 'We zetten stappen vooruit, maar het mocht meer zijn', zei Almaci. 'Ik ben zeer fier.' Groen wordt in Antwerpen groter dan de SP.A. De socialisten blijven steken op 7,9 procent, en doen het zo nog slechter dan in 2014. In de stad Antwerpen moet Groen met 17,7 procent enkel de N-VA (29 procent) laten voorgaan. Vlaams Belang komt er uit op 13,9 procent. SP.A zakt weg tot 9,8 procent.

De PVDA deed het dan weer wel goed. In de stad Antwerpen haalt ze 11,7 procent. In de provincie komt de extreemlinkse partij van Peter Mertens boven de kiesdrempel uit. In 2014 miste Peter Mertens zijn zetel op een haar na. Nog eens vijf jaar zonder een Vlaamse zetel was een nachtmerriescenario.