Di Rupo eist initiatiefrecht op voor vorming Waalse regering
Elio Di Rupo Foto: Belga
De PS blijft ondanks een verlies van meer dan vijf procent de grootste partij van Wallonië. De MR zakt ook enkele procenten, en blijft nipt achter de PS. De socialistische partijvoorzitter Elio Di Rupo wil woensdag beginnen met het vormen van een nieuwe Waalse regering.

In Wallonië was het lang wachten op de uitslagen, maar kort voor middernacht waren bijna alle resultaten beschikbaar Op basis daarvan lijkt het erop dat de PS op iets meer dan 25 procent strandt. MR verliest iets meer dan 4 procent, en haalt nog 22 procent. Daarachter gaapt een kloof met Ecolo, dat bijna15 procent binnenhaalt. PTB  zou goed zijn voor zo'n 13 procent, CDH behaalt nog tussen de 11 en de 12 procent.. Défi en Parti Populaire halen de kiesdrempel niet meer.

Voor PS- partijvoorzitter Elio Di Rupo is er alvast sprake van 'een reëel succes'. 'We zijn de grootste partij van de Franstaligen in ons land. Dat is een teken van groot vertrouwen in de socialisten.' Di Rupo wijst erop dat zijn land als grootste Franstalige partij het initiatief zal nemen voor het vormen van een nieuwe Waalse gewestregering. 'We zullen volgens de traditie alle politieke families uitnodigen voor een gesprek. Dat zal vanaf woensdag gebeuren, voor hemelvaartsdag'. Wellicht zijn daar drie partijen voor nodig. alleen PS en MR raken samen aan een meerderheid, maar een paarse regerin heeft voor geen van hen de voorkeur.

Premier Charles Michel toonde zich zichtbaar opgelucht dat zijn partij opnieuw de tweede formatie wordt. 'We hebben vijf jaar geleden onze verantwoordelijkheid genomen. Het communautaire ging in de koelkast, het sociale en economische kwam op de voorgrond.' De kiezer steunt hem daar nu in, is de conclusie. 'Het zal belangrijk zijn on nogmaals blijk te geven van verantwoordelijkheidszin, en te zoeken naar een oplossing. We staan klaar om weer het beste van onszelf te geven'. Of ze die kans opnieuw krijgen in de Waalse Gewestregering is onzeker: MR heeft samen met CDH niet langer een meerderheid.

Ecolo lijkt weliswaar te groeien, maar haalt de pieken die de peilingen voorspelden lang niet. De partij moet genoegen nemen met zo'n 15 procent van de stemmen. Zakia Khattabi, co-voorzitter van Ecolo, erkent op RTBF dat haar partij de verwachtingen van de peilingen niet kan inlossen. 'De peilingen hebben zich vergist, maar ik verheug me over de nettowinst die we boeken in vergelijking met 2014.',

De PTB verdubbelt zijn aantal stemmen, en groeit zo tot 13 procent. Maar dat de partij bereid zou zijn om PS en Ecolo aan een meerderheid te helpen, lijkt onwaarschijnlijk.

Daardoor lijkt de sleutel in handen te liggen van CDH. CDH is de enige Franstalige partij die aan de links-rechts-etiketten ontsnapt. De partij verliest volgens de voorlopige resultaten licht, maar zou voor het vormen van een meerderheid wel eens onmisbaar kunnen worden. CDH-voorzitter Maxime Prévot liet na het stemmen nog niet in zijn kaarten kijken. 'Het veld ligt meer dan ooit open', zei hij in een reactie aan RTBF. 

In elk geval staat het vast dat MR en CDH er op eigen houtje niet raken. Zij zien hun meerderheid in het parlement verdampen. 

Federaal

Over het federale niveau blijven de Waalse kopstukken eerder stil. PS-kopstuk Paul Magnette herinnert eraan dat zijn partij liefst een 'progressief project' steunt, maar hij merkt dat dit op federaal vlak heel moeilijk wordt. 'N-VA is in Vlaanderen incontournable. We zijn vertrokken voor complexe onderhandelingen', klinkt het.

Bastions

Het lijkt erop dat de verschillende partijen vooral in hun traditionele bastions hebben standgehouden. Michel redt voor MR de meubelen in Waals-Brabant. CDH doet het goed in het Namen van Maxime Prévot, en in de oostkantons. De PS doet het vooral goed in de steden, al verliest het in Luik veel stemmen aan PTB. Ecolo staat vooral sterk in Waals-Brabant. 

Informatica

Dat de resultaten op zich laten wachten, heeft volgens de RTBF te maken met informaticaproblemen in de centra waar de uitslagen verwerkt worden. Het stemmen gebeurt nog overal op papier, maar het gaat blijkbaar fout met het verwerken van de getelde uitslagen. Door het gelijktijdig doorsturen van de resultaten raakte het netwerk overbelast, is de uitleg.