Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa ingezworen
Ramaphosa zwaait naar het publiek tijdens zijn inauguratie. Foto: AFP

Onder het gejuich van ruim 35.000 mensen heeft Cyril Ramaphosa zaterdag de eed als president van Zuid-Afrika afgelegd. Onder de gasten de Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa, de Congolese president Felix Tshisekedi en de Zuid-Soedanese president Salva Kiir.

In zijn toespraak bij de eedaflegging riep Ramaphosa op tot nationale eenheid en tot het scheppen van werkgelegenheid. Hij bevestigde dat Zuid-Afrika een belangrijke stem op het continent is en als dusdanig een rol te spelen heeft.

De 66-jarige president erkende dat Zuid-Afrika 25 jaar nadat het een democratie werd, nog veel problemen moet oplossen. ‘Veel Zuid-Afrikanen gaan nog met honger slapen, velen bezwijken aan ziektes die behandeld kunnen worden, velen leiden een leven in ontoelaatbare ontbering. Te veel van onze mensen werken niet, vooral bij de jongeren’, zei Ramaphosa.

Hij zinspeelde ook op de corruptie die zijn voorganger Jacob Zuma verweten wordt. De Zuid-Afrikanen hebben gezien ‘hoe sommigen in wie ze hun vertrouwen hadden gevestigd, zich aan de verlokking van macht en rijkdom overgaven’. ‘Ze zagen hoe sommige van de democratische instellingen uitgehold werden en hoe middelen verspild werden’, voegde hij eraan toe.

Ramaphosa beloofde een ‘nieuwe dageraad’ voor het land, nadat hij de fakkel had overgenomen van Zuma, die in februari 2018 onder druk aftrad als gevolg van corruptieschandalen. ‘De uitdagingen waar we voor staan, zijn reëel, maar niet onoverkomelijk.’