DNA verdachte bomaanslag Lyon geïsoleerd, springstof gevonden
Een vrouw wordt door ambulanciers naar het ziekenhuis gebracht na een ontploffing in Lyon Foto: AFP
In het onderzoek naar de aanslag vrijdag in Lyon is DNA geïsoleerd en een zeer geringe hoeveelheid TATP, een zeer krachtig explosief, teruggevonden. Dat hebben bronnen dichtbij het dossier aan het Franse persbureau AFP bevestigd. Bij de aanslag in een drukke winkelstraat in de Franse stad Lyon raakten vrijdag zeker dertien mensen gewond.

Dat er DNA van de verdachte kon worden geïsoleerd, betekent nog niet dat hij kon geïdentificeerd worden, maar wel dat hij een spoor heeft achtergelaten.

Het springstof TATP, gevonden op de ontplofte zak, werd ook gebruikt bij de jihadistische aanslagen van Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016.

Om de verdachte op te sporen verspreidde de Franse politie zaterdag een foto van de man. Op de afbeelding is een man met een fiets te zien die een donkere zonnebril, een korte, lichte broek en donker kledingstuk met lange mouwen draagt. Het gaat om een stilstaand beeld van een beveiligingscamera. De politie deed een oproep aan getuigen die mogelijk nuttige informatie over de man hebben, om zich te melden.

Een gedeeltelijk gemaskerde man op een fiets zou het bompakket hebben achtergelaten voor een bakkerij van de keten Brioche Dorée. Het persagentschap AFP citeert een politiebron die verklaarde dat de bom vijzen en bouten bevatte. Burgemeester Broliquier bevestigde dat de verdachte gefilmd werd door bewakingscamera's. Hij wordt nu opgespoord.

De veiligheidszone die werd ingesteld na de aanslag is opgeheven. 

Ontploffing

De ontploffing vond vrijdag plaats rond 17.30 uur in het centrum van Lyon, aan de kruising van de winkelstraat rue Victor-Hugo met de rue Sala. De Franse president Emmanuel Macron was net begonnen aan een toespraak op televisie en omschreef de explosie als ‘een aanslag’, voorlopig zonder dodelijke slachtoffers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat er acht mensen gewond raakten, maar politiebronnen spreken ondertussen van dertien gewonden. Er werden 11 mensen voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Zaterdagvoormiddag lagen er nog drie in het ziekenhuis.

'Een klein meisje van acht jaar is gewond geraakt', bevestigde Denis Broliquier, burgemeester van het elfde arrondissement in Lyon. 'We zijn redelijk gerustgesteld, want op het eerste zicht zijn er geen zwaargewonden. Tegelijkertijd zijn we zeker dat het om een explosief instrument gaat.' Dat laatste bevestigde ook het parket: 'We richten ons inderdaad op de piste van een bompakket', aldus een woordvoerder.

De antiterrorisme-eenheid van het parket in Parijs heeft ondertussen een onderzoek geopend. De politie heeft een veiligheidsperimeter ingesteld en vraagt om de omgeving te mijden. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft alle politie-eenheden in Frankrijk bevolen om drukke publieke plaatsen extra te beveiligen.