Yves Vanderhaeghe moet eerste twee matchen van volgend seizoen in tribune zitten door woedeuitbarsting in Play-off 2-finale
Foto: VDB

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Yves Vanderhaeghe vrijdag twee speeldagen geschorst en een boete van 2.000 euro opgelegd. De trainer van KV Kortrijk moet daardoor de eerste twee duels van volgend seizoen in de tribunes plaatsnemen.

LEES OOK. Potjes koken helemaal over in slotfase finale Play-off 2, Vanderhaeghe gaat zelfs door het lint tegenover de ref

Vanderhaeghe werd in de finale van Play-off 2 naar de tribunes gestuurd. In de slotminuten van de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi (1-2) werd KV Kortrijk een interessante aanval ontzegd. Scheidsrechter Laforge legde het spel stil, nadat twee spelers van Charleroi tegen elkaar botsten. Nadien gaf hij een wedstrijdbal.

Vanderhaeghe ging door het lint en fulmineerde tegen Lardot en zijn vierde official Kevin Van Damme. Die gaf onder meer ook aan dat de T1 van de Kerels buiten de neutrale zone stond, waarop Vanderhaeghe in de tribunes werd gezet. De coach sloeg bij het verlaten van de trainersbank nog bijna een poortje aan diggelen.

Die feiten worden beschreven in het scheidsrechtersverslag als een “disproportionele, agressieve en onbeleefde reactie”. Ook zijn houding na de wedstrijd werd Verhaeghe aangewreven. Zo zou de trainer de scheidsrechters aan hun kleedkamer hebben opgewacht, om nogmaals tegen de refs tekeer te gaan.

Het Bondsparket eiste daarom twee speeldagen schorsing, maar KV Kortrijk en Vanderhaeghe weigerden die strafvordering. Voor de Geschillencommissie betoogde Vanderhaeghe dat de tribuneverwijzing niet terecht was, omdat hij naar eigen zeggen geen beledigingen geuit had en ook de neutrale zone niet had verlaten. Volgens Vanderhaeghe waren het uitingen van frustratie en emotie op foute scheidsrechterlijke beslissingen, maar bleef hij respectvol naar de refs.

De Geschillencommissie trok die verklaring van Vanderhaeghe in twijfel. “Het scheidsrechtersverslag en de tv-beelden zeggen iets anders. Zo’n reactie kan niet getolereerd worden. Het terrein betreden tijdens de match, briesen tegen het scheidsrechterskorps, ostentatieve wegwerpgebaren en agressief handelen tot zelfs na de uitsluiting. Het zijn stuk voor stuk zaken die geen plaats hebben binnen het voetbal”, luidde het strenge oordeel. “Vanderhaeghe heeft als trainer een voorbeeldfunctie. En dus moeten we ook een voorbeeld stellen zodat dergelijk wangedrag zich niet herhaalt op andere niveaus.”

Vanderhaeghe kan nog in beroep gaan tegen het vonnis en heeft tot zondagmiddag de tijd om dat te doen. De behandeling daarvan gebeurt in principe op dinsdag door de Geschillencommissie Hoger Beroep. Een schorsing is hoe dan ook voor volgend seizoen.

Bovenop een disciplinaire sanctie via de KBVB, riskeert Vanderhaeghe ook een bijdrage van 5.000 euro te moeten betalen aan de sociale projecten van de Pro League. De bekrachtiging daarvan gebeurt in principe op de raad van bestuur van 7 juni.