Dodentol op Mount Everest loopt op: al tien doden te betreuren
Het is druk op de top van de Mount Everest. Foto: AFP
Dit klimseizoen zijn op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, al tien alpinisten om het leven gekomen. Het jongste slachtoffer is een Brit.

De 44-jarige Robin Haynes Fisher stierf zaterdag in de vroege ochtend, op een hoogte van 8.700 meter toen hij aan de afdaling bezig was. 'Hij was al 150 meter gedaald toen hij plots in elkaar stuikte. Zijn sherpa probeerde hem nog te redden, maar hij stierf ter plekke', verklaarde Murari Sharma van de Everest Pariwar Treks in Kathmandu.

Vrijdag bezweek de 56-jarige Ier, Kevin Hynes. Hij stierf in zijn tent op een hoogte van 7.000 meter, na een terugkeer van de top. Eveneens vrijdag kwam de Nepalese berggids Dhurba Bista (33) om het leven. Hij was ziek en werd nog per helikopter naar lagergelegen gebied gebracht, maar tevergeefs.

Eerder deze week kwamen ook al drie Indiase klimmers om het leven, een Amerikaan en een Oostenrijker. Een Ier raakte vermist na een val in de buurt van de top; men gaat ervan uit dat hij is omgekomen. Vorig jaar kwamen vijf klimmers om het leven op de Mount Everest.

De 54-jarige Donald Lynn Cash uit Utah overleefde de tocht ook niet. Hij stortte woensdag in terwijl hij op de top foto’s aan het maken was. Hij overleed toen sherpa’s hem naar beneden aan het dragen waren, zegt Pioneer Adventure, die zijn expeditie organiseerde. Cash laat een vrouw en vier kinderen achter. ‘Hij heeft telkens de hoogste berg op de zeven continenten beklommen en zo zijn droom verwezenlijkt’, zegt zijn familie. Zijn lichaam wordt waarschijnlijk op de berg achtergelaten.

De 54-jarige Indiase vrouw Anjali Kulkarni overleed nadat ze samen met haar man de top had bereikt. Volgens haar expeditieleider had ze geen energie meer door de lange duur van de klim. De 52-jarige Kalpana Das bereikte de top donderdagnamiddag, maar is tijdens de afdaling overleden. Ook een andere Indiase klimmer, de 27-jarige Nihal Bagwan, stierf op de weg terug. ‘Hij moest vier tot vijf uur aanschuiven en was uitgeput’, zegt Keshav Paudel van Peak Promotion. ‘Sherpa’s droegen hem naar Camp 4, maar daar blies hij zijn laatste adem uit.’

Het beklimmen van de Mount Everest wordt steeds populairder. Vorig jaar bereikten 802 mensen vanuit Nepal en Tibet de top. Dat record wordt dit jaar mogelijk verbroken. Vorig jaar kwamen vijf klimmers om het leven op de Mount Everest.

Lange wachtrijen

Nepal heeft volgens persbureau AFP dit klimseizoen 381 vergunningen van 11.000 dollar per stuk afgeleverd om de hoogste berg te beklimmen, een recordaantal. Bovendien hebben de slechte weersomstandigheden het aantal dagen om de top van 8.848 meter te bereiken flink doen slinken. Op mooie dagen leidt dat tot lange wachtrijen. ‘Dit is een groot probleem omdat de route sowieso al gevaarlijk is’, zeg Nivesh Karki van Pioneer Adventure aan The New York Times.

Woensdag was een uitzonderlijk drukke dag op de berg. De indrukwekkende foto die klimmer Nirmal Purja op Instagram postte, toont ruwweg 320 mensen die in de rij staan op een onbeschutte kam naar de top. ‘Als het weer zou zijn omgeslagen, dan had het rampzalig kunnen zijn’, stelt hij. Purja nam ook een foto op de top, waar geen andere mensen opstaan.

 

Op de Mount Everest in de file staan, is levensgevaarlijk. Op moeilijke punten ontstaan opstoppingen, en zo vergroot het risico op hoogteziekte, uitputting en bevriezing. De afgelopen dagen kwamen al tien mensen om. De Kathmandu Post linkt zeker drie doden aan de lange files boven de 8.000 meter, bekend als de Death Zone. Weinig zuurstof en de vriestemperaturen maken de plek onleefbaar. Mensen kunnen maar enkele minuten op de top spenderen zonder extra zuurstof.