Twee bijkomende legionella-besmettingen in Gent, slachtoffers niet op intensieve zorgen
Foto: Alexander Van Maele
Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt zaterdag twee nieuwe besmettingen met legionella, beiden hebben een duidelijke link met het Gentse havengebied. De eerste verblijft thuis. De tweede is opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op intensieve zorgen. In totaal zijn er nu al 32 besmettingen geteld sinds de legionella-uitbraak werd gemeld op 10 mei. Twee slachtoffers zijn overleden.

Beide nieuwe patiënten kregen hun eerste ziekteklachten op 21 mei, daags na de persconferentie waarop het Agentschap het onderzoek naar de oorsprong van de besmetting heeft toegelicht. Die bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in het Gentse havengebied, waar in twee koeltorens verhoogde concentraties van hetzelfde type legionella zijn aangetroffen. Op drie andere locaties werden lagere dosissen legionella gemeten.

Gegevens over de nieuwe patiënten 'wijzen er opnieuw op dat Zorg en Gezondheid op het juiste spoor zit om de bron van de besmettingen in de zuidelijke Gentse kanaalzone te zoeken', klinkt het bij het agentschap.

Zaterdagochtend meldde het Agentschap ook al dat een patiënt met legionella werd opgenomen in het Sint-Lucas Ziekenhuis in Gent. Hij kreeg de eerste ziekteklachten op woensdag 22 mei, maar ligt niet op intensieve zorgen. Zijn toestand is stabiel. De man is geen inwoner van Evergem, maar woont in de omgeving.

20 patiënten in ziekenhuis

Van de 32 getelde patiënten verblijven 12 patiënten thuis en 20 in het ziekenhuis, van wie vier op intensieve zorgen, maar niet in levensgevaar. Vorige week overleden twee mensen in het ziekenhuis na de legionellabesmetting, op 13 mei en op 15 mei.

De incubatietijd bij een legionellabesmetting ligt meestal tussen de twee en de tien dagen, maar kan zelfs oplopen tot negentien dagen.

Bedrijven

Zorg en Gezondheid gaf begin deze week uitleg over de laboresultaten van de stalen die genomen zijn in de koeltorens van zeventien bedrijven in de Gentse kanaalzone. In vijf bedrijven is Legionella pneumophila gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties.

De stalen van de vijf bedrijven worden nu genetisch onderzocht door een gespecialiseerd labo. ‘Pas als het labo kan aantonen dat deze bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting’, zei het agentschap. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven ontsmettingen uitgevoerd.