Een erg emotionele Theresa May heeft aangekondigd dat ze op 7 juni opstapt, na bijna drie jaar aan het roer van het land te staan. De druk binnen haar eigen partij werd te groot.

'Ik heb mijn best gedaan om een EU-referendum te respecteren. Ik heb de voorwaarden van het vertrek opgesteld, nieuwe relaties opgebouwd met de partnerlanden. Ik heb parlementsleden proberen te overtuigen, maar dat is helaas niet gelukt. Ik heb drie keer geprobeerd.' May vatte in een emotionele boodschap op de trappen voor Downing Street 10 haar inspanningen die ze voor de Brexit deed samen. Aan die taak komt nu een einde. 'Het is, en het zal altijd met veel spijt zijn dat ik er niet in geslaagd ben om de Brexit uit te voeren. Het is nu aan mijn opvolger om een manier te vinden om het resultaat van het referendum te eren.'

May had al langer beloofd om op te stappen. Maar ze hield haar definitieve exit steeds af tot na de goedkeuring van haar brexitakkoord. Dat akkoord werd door het parlement al drie keer afgekeurd. Maar afgelopen week is May onder zware druk komen te staan. Een laatste reddingspoging van haar deal botste op zwaar verzet. Zowel haar eigen partijleden als parlementsleden van oppositiepartij Labour lieten weten de reïncarnatie van haar brexitplan niet te willen steunen. Haar toespraak van dinsdag leidde tot een revolte binnen de Conservatieve Partij. Een vierde stemming over haar deal kwam er niet. 

De partij en de regering namen mentaal al afscheid van May. Haar fractieleider in het Lagerhuis, Andrea Leadsom, nam al een voorschot op Mays einde. Ze diende woensdag haar ontslag in en maakt zich klaar voor de opvolgingsstrijd.

De strijd om haar opvolging zal beginnen op 7 juni. Het 1922 Committee start de voorbereiding ervan. May zal begin juni het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump nog in goede banen leiden. Ze blijft ook waarnemend premier tot haar opvolger bekend is.