Grote verrassing: PvdA lijkt Europese verkiezingen te winnen in Nederland
Frans Timmermans. Foto: AFP

Eurocommissaris Frans Timmermans en zijn PvdA springen volgens de definitieve exitpoll van drie naar vijf zetels bij de Europese verkiezingen in Nederland. Premier Rutte en zijn VVD stijgen ook, maar stranden met vier zetels op een tweede plek, het Forum voor Democratie van Thierry Baudet zou maar drie zetels halen.

Bij de Europese verkiezingen in Nederland zou de PvdA vijf zetels in het Europees Parlement binnenhalen, bijna een verdubbeling ten opzichte van de drie zetels die de Partij van de Arbeid behaalde in 2014. Dat blijkt ook uit de definitieve exitpoll van de NOS die donderdagavond om 21.30 uur werd bekendgemaakt, met een foutmarge van één zetel per partij.

Een verrassing, want heel Nederland verwachtte een strijd tussen de VVD van premier Mark Rutte en Thierry Baudet van het eurokritische  Forum voor Democratie. De twee gingen woensdagavond zelfs nog rechtstreeks in debat. Het mocht niet baten, de VVD ging er wel op vooruit, maar eindigt met vier zetels gedeeld tweede met CDA. Baudets partij mocht bij de eerste deelname aan de Europese verkiezingen volgens peilingen meteen vijf zetels verwachten, maar zou nu stranden op drie zetels, net als GroenLinks. 

 

Volgens de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond is Europese lijsttrekker Frans Timmermans, deze week nog op campagne met SP.A in Antwerpen, voor een groot deel verantwoordelijk voor de verrassende winst van de PvdA.  Uit een bevraging bij zevenduizend Nederlandse kiezers bleek dat heel wat kiezers die bij de gemeenteraadsverkiezingen nog voor andere linkse partijen stemden, nu naar de Partij van de Arbeid trokken.

Waarom zijn de Europese verkiezingen zo belangrijk? Buitenlandjournalist Bart Beirlant vertelt het in de video hieronder.

 

Timmermans is vicevoorzitter van de Europese Commissie. Als spitzenkandidaat van de socialisten is hij kandidaat om huidig Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op te volgen. 

De opkomst lag in Nederland iets hoger dan in 2014: 41,2 procent van de Nederlandse stemgerechtigden ging stemmen, tegenover 37 procent vier jaar geleden.