Hoe moet ik elektronisch stemmen bij de verkiezingen van 26 mei 2019?
Foto: pdw
In ruim de helft van de Vlaamse en in alle Brusselse gemeenten wordt zondag elektronisch gestemd, met een chipkaart en een stemcomputer. Hoe moet dat? En hoe kunt u uw stem nadien controleren?

Als u zich aanmeldt in het stembureau krijgt u een chipkaart van de voorzitter. Die steekt u in de kaartlezer van de stemcomputer. U kiest u eerst voor het Europese Parlement, vervolgens voor de Kamer van volksvertegenwoordigers en ten slotte voor de verkiezing van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen.

U krijgt telkens op het scherm het volgnummer en het letterwoord van de lijsten. Met uw vinger selecteert u de lijst van uw keuze, of stemt u blanco. Als u een lijst heeft geselecteerd, krijgt u alle kandidaten op die lijst te zien. U kan hier voor een of meerdere kandidaten kiezen, of een lijststem uitbrengen. Vervolgens moet u uw stem bevestigen. Zolang u niet bevestigd heeft, kan u uw stem nog aanpassen.

Als u voor alle verkiezingen uw stem heeft uitgebracht en bevestigd, drukt de computer een papieren bewijsstuk af. Daarop kan u uw stem controleren. Vervolgens geeft u de chipkaart terug aan de voorzitter en scant u de barcode van uw stembiljet. Het papieren bewijsstuk steekt u in de urne.

Lees ook:

Meer veelgestelde vragen

Hoe stem ik geldig? Wat als ik niet kan gaan stemmen? Wat als ik mijn oproepingsbrief kwijt ben? Alle vragen

Doe de stemtest

Welke partij verdedigt uw standpunten het best? Doe de stemtest

Op wie kan ik stemmen?

Welke kandidaten komen op in mijn kieskring? Bekijk hier de kieslijsten. Naar de kandidatenlijsten

De verkiezingsuitslagen

Welke partij wordt de grootste? Hoe stemden de inwoners van uw gemeente? Welke kandidaten zijn verkozen, wie haalde de meeste voorkeurstemmen? En welke coalities zijn mogelijk? Naar de resultatenpagina

Al het verkiezingsnieuws

Al het nieuws over de verkiezingen, analyses, de rapporten van de regeringen ... Naar de verkiezingspagina