Audi stopt met sportwagens TT en R8
De Audi TT. Foto: rr

De sportwagenmodellen TT en R8 van de Duitse luxewagenbouwer Audi worden uitgefaseerd. Dat heeft topman Bram Schot bekendgemaakt.

Audi moet besparen om tegen eind 2023 zowat 14 miljard euro te kunnen investeren in elektrische wagens, digitalisering en zelfrijdende voertuigen. ‘Om hierop te focussen moeten er ook zaken weggelaten worden. De Audi TT bijvoorbeeld, en de Audi R8’, zei Schot in Neckarsulm. ‘We gaan met de kam door onze portfolio.’

De topman wil minder complexiteit. Zo is een derde van de motor- en transmissiecombinaties al geschrapt. Hij kondigde tezelfdertijd wel een nieuwe luxevariant aan van Audi’s vlaggenschip A8.

Audi, een dochter van autoconcern Volkswagen, heeft de verkoop, omzet en winst vorig jaar en tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. 2019 moet daarom volgens Schot het jaar van herstructurering en transitie worden.

Tegen 2025 wil Audi tien hybride en twintig volledig elektrische wagens op de markt brengen. De eerste volledig elektrische Audi, de e-tron, rolt van de band in de Audi-fabriek in Vorst.