Waar wordt er elektronisch gestemd?
Foto: pdw

Op 26 mei wordt in ruim de helft van de Vlaamse gemeenten elektronisch gestemd, in Brussel is dat in alle gemeenten. In de overige Vlaamse gemeenten en overal in Wallonië moet nog op papier worden gestemd.

De 19 Brusselse gemeenten, de gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap en 157 Vlaamse gemeenten (52%) hebben die dag stemcomputers geïnstalleerd. In de overige Vlaamse gemeenten en alle Waalse gemeenten worden stemhokjes met een potlood klaargezet.

Alle elektronische stemmachines produceren voortaan een papieren bewijsstuk. Daarmee kan de kiezer nagaan of zijn keuze correct geregistreerd is. De kiezer moet dat bewijsstuk in een urne steken, zodat bij problemen die stemmen nog herteld kunnen worden.

Ook in Brussel is er een nieuwigheid. De kiezer krijgt op het reuzenscherm alle partijen te zien voor het college waarvoor men wil kiezen, zowel die van het Nederlandstalige als van het Franstalige college.

Lees ook:

Meer veelgestelde vragen

Hoe stem ik geldig? Wat als ik niet kan gaan stemmen? Wat als ik mijn oproepingsbrief kwijt ben? Alle vragen

Doe de stemtest

Welke partij verdedigt uw standpunten het best? Doe de stemtest

Op wie kan ik stemmen?

Welke kandidaten komen op in mijn kieskring? Bekijk hier de kieslijsten. Naar de kandidatenlijsten

De verkiezingsuitslagen

Welke partij wordt de grootste? Hoe stemden de inwoners van uw gemeente? Welke kandidaten zijn verkozen, wie haalde de meeste voorkeurstemmen? En welke coalities zijn mogelijk? Naar de resultatenpagina

Al het verkiezingsnieuws

Al het nieuws over de verkiezingen, analyses, de rapporten van de regeringen ... Naar de verkiezingspagina