Brussel schaft reservatie vaste parkeerplaatsen af
Leefmilieu Brussel wil automobilisten overtuigen om met openbaar vervoer naar de hoofdstad te komen. Foto: rv

Bedrijven en particulieren die een vaste parkeerplaats reserveren in openbare Brusselse parkings, zullen dat vanaf 1 juli 2019 niet meer kunnen doen. Dat schrijft Bruzz. Tegelijk komt er heel wat verzet tegen het schrappen van de parking op de Zavel.

Brussel moet dagelijks 200.000 pendelaars slikken die met de auto de hoofdstad binnen komen. Door het afschaffen van vaste parkeerplaatsen in openbare parkings wil Leefmilieu Brussel automobilisten overtuigen om met het openbaar vervoer naar de hoofdstad te reizen.

De parkinguitbaters zijn niet blij met deze maatregel. Ze moeten nu kiezen: ofwel worden ze een ‘kantoorparking’, en moeten ze voldoen aan bepaalde verplichtingen. Of ze stoppen met reservaties van bedrijven en particulieren. 

Volgens Pauline Lorbat van Leefmilieu Brussel zal deze maatregel ervoor zorgen dat pendelaars duurzame oplossingen zoeken voor hun dagelijkse trip naar Brussel.

Zavel

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft ondertussen plannen om auto’s te weren van het plein op de Grote Zavel. Het plein moet een voetgangerszone worden. De handelaars aan het plein zien dat niet zitten. ‘De parkeer­gelegenheid op de Zavel is voor veel handelaars zeer belangrijk’, zegt Patrick Van der Stichelen van de galerie Sablon Antiques Center aan De Standaard. ‘In plaats van de auto te weren, zou hij beter een aanpassing doorvoeren van de parkeergelegenheid hier.’

Een aantal handelaars hangen daarom affiches in de vitrine met de woorden ‘Stop Smet’.