Restanten laatste slavenschip dat in VS aankwam teruggevonden in Alabama
De vermolmde restanten van het slavenschip Clotilda Foto: AP

De restanten van het laatste schip waarvan geweten is dat het slaven naar de Verenigde Staten heeft gebracht, is teruggevonden in de Amerikaanse staat Alabama. Dat hebben wetenschappers en de autoriteiten bevestigd.

Het schip Clotilda werd aan de Mobile River in Alabama teruggevonden, aldus het Smithsonian Institute. Het vervoerde illegaal 110 Afrikanen naar Alabama, vijftig jaar na het verbod op het invoeren van slaven in de VS in 1807.

De zoektocht naar het zeilschip werd gevoerd door de Alabama Historical Commission (AHC) en de maritieme archeologische groep SEARCH, met de hulp van het Smithsonian Institute.

Na de aankomst van de West-Afrikanen in 1807 werden ongeveer 25 mensen verkocht aan slavenhandelaars, maar de meeste opvarenden bleven in Mobile, Alabama. Na de Amerikaanse burgeroorlog richtten de overlevenden van de Clotilda Africatown op.

Slavenhandel tot 1865

‘Dit is een manier om een verhaal te vertellen waarover te vaak gezwegen wordt’, aldus co-directeur van SWP, Paul Gardullo. ‘Gerechtigheid kan leiden tot erkenning, gerechtigheid kan leiden tot harde, eerlijke gesprekken over reparatie en verzoening.’

De VS verboden de slavenhandel op 25 maart 1807, maar de ban werd pas van kracht in 1808. De handel in slaven in de USA duurde echter voort tot na het einde van de burgeroorlog in 1865, wanneer de Emancipatiedeclaratie van 1863 ook in de rebellerende zuidelijke staten alle slaven bevrijdde.