Meer dan helft kandidaten voor het eerst op kieslijst
De meeste nieuwe gezichten prijken op de lijsten van SP.A Foto: ISOPIX

Meer dan de helft van alle kandidaten die zondag op de kieslijst van een Vlaamse partij staan, is nooit eerder opgekomen voor de parlementsverkiezingen. De meeste nieuwelingen komen op voor SP.A, gevolgd door CD&V en Groen. Dat blijkt uit een studie van de KULeuven waarover Het Laatste Nieuws bericht.

Van alle kandidaten van de Vlaamse politieke partijen heeft 57,6 procent nog nooit eerder deelgenomen aan verkiezingen. De N-VA is met 52,2 procent nieuwkomers de partij waar het aantal debutanten het laagst is. Vlaams Belang scoort met 53,9 procent nieuwelingen ook relatief laag.

De meeste nieuwe gezichten prijken op de lijsten van SP.A (61,1 procent), gevolgd door die van CD&V, Groen en Open VLD.

Het aandeel nieuwe kandidaten is het hoogst bij de opvolgers (64,75 procent). Bij de effectieven waagt 53,49 procent van de kandidaten voor het eerst zijn of haar kans. ‘Partijen hebben de neiging om vooral de opvolgerslijsten te vullen met nieuwe kandidaten’, zegt Bart Maddens, een van de onderzoekers tegen Het Laatste Nieuws.

Nieuwkomers zijn gemiddeld 41,2 jaar oud en in het merendeel van de gevallen vrouwen. Maddens: ‘Blijkbaar zijn de Vlaamse partijen nog steeds harder geneigd om vrouwelijke kandidaten te vervangen dan mannelijke. Al is het eveneens mogelijk dat de vrouwen zelf minder bereid zijn om opnieuw op de lijst te gaan staan.’