Ondergang Wow Air duwt IJslandse economie in recessie
Wow Air: ter ziele gegaan. Foto: AFP

De IJslandse economie zal dit jaar niet met 1,8 procent groeien zoals in februari nog was vooropgesteld, maar met 0,4 procent krimpen. Dat heeft de centrale bank van IJsland woensdag gezegd. De bijstelling is in grote mate het gevolg van het faillissement van de lagekostenmaatschappij Wow Air in maart.

Het toerisme groeide de voorbije jaren uit tot de voornaamste inkomstenbron van IJsland. Het hielp het eiland uit het dal te klimmen na de financiële crisis die het meer dan tien jaar geleden doormaakte.

De groei was onder meer te danken aan de luchtvaartmaatschappijen Icelandair en Wow Air. Dat die laatste eind maart haar vluchten moest stopzetten, betekende een grote klap voor dat toerisme, en bij uitbreiding voor de hele IJslandse economie. Daarnaast speelt ook een rampzalig visserijseizoen een rol in de bijgestelde prognose.

Net als andere Europese luchtvaartmaatschappijen had Wow Air het moeilijk door de schommelende brandstofprijzen en een overcapaciteit in de sector. Er werd met meerdere potentiële investeerders gesproken, maar telkens zonder resultaat. Ook een mogelijke overname door de IJslandse rivaal Icelandair raakte niet rond.

De centrale bank verlaagde woensdag voorts de belangrijkste rentevoet met 0,5 procentpunt, tot 4 procent.