Brussels parket opent onderzoek naar agent die arrestant in Molenbeek sloeg en schopte
De video waarop het vermoedelijke politiegeweld te zien is, circuleerde via Facebook. Foto: rr

Het Brusselse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend naar de agent van de lokale politie Brussel West die een arrestant zou mishandeld hebben. Op beelden die dinsdag verspreid werden, is te zien hoe de agent het slachtoffer trapt en slaat. ‘We tillen zwaar aan de feiten’, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

Op de beelden die dinsdag verspreid werden, is te zien hoe een eerste agent een man overmeesterd heeft en op de grond geduwd heeft in de Pastorijstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Daarna komen andere agenten aangereden in een terreinwagen. De agent die achter het stuur van die terreinwagen zat, stapt vervolgens uit en trapt de overmeesterde man tweemaal tegen het hoofd. Hoewel de eerste politieman meteen ‘stop’ roept, dient de tweede agent de overmeesterde man nog twee vuistslagen toe, ook op het hoofd.

‘Op basis van de beelden hebben we een opsporingsonderzoek geopend’, zegt de parketwoordvoerster. ‘Er zijn een aantal onderzoeksdaden bevolen, onder meer het verhoor van de verdachte, de politieman dus, en het slachtoffer. Op basis van de resultaten van die onderzoeksdaden zullen we beslissen welke richting we met dit onderzoek uitgaan.’

Baert: 'Vooral de agent in kwestie moet nu worden verhoord. We hebben namelijk nog geen idee waarom hij het slachtoffer heeft aangevallen.'

Op non-actief geplaatst

Over de reden voor de politie-interventie en de arrestatie van maandagavond kon het parket nog geen duidelijkheid verschaffen. Volgens andere bronnen zou er sprake geweest zijn van een achtervolging na een diefstal. Of het slachtoffer al een klacht heeft ingediend tegen de politieman, weet het Brusselse parket naar eigen zeggen ook nog niet. De RTBF meldt echter dat het slachtoffer dat wel degelijk zou hebben gedaan.

Dinsdag liet de politiezone Brussel West al weten dat de betrokken politieman op non-actief werd geplaatst, in afwachting van een beslissing van het politiecollege over zijn schorsing.