In de Indonesische hoofdstad Jakarta is het woensdag na de herverkiezing van president Joko Widodo tot straatprotesten gekomen. Bij schermutselingen tussen de politie en aanhangers van Joko’s tegenstander, Prabowo Subianto, vielen zes doden.

Daarnaast raakten ook minstens tweehonderd mensen gewond. Ook werden meerdere auto’s in brand gestoken. De ordediensten zetten waterkanonnen, traangas en rubberen kogels in om de massa uiteen te drijven.

Prabowo verwijt zijn rivaal dat die de verkiezingen van april zou hebben gemanipuleerd. De kiescommissie wijst die beschuldigingen van de hand en zegt dat alles correct verliep. De uittredende president behaalde bij de presidentsverkiezingen van vorige maand 55,5 procent van de stemmen, terwijl Prabowo uitkwam op 44,5 procent, werd dinsdag bekendgemaakt. Prabowo kondigde daarop aan dat hij met alle mogelijke wettelijke middelen de resultaten zal betwisten.

Na zijn verlies bij de stembusgang van 2014 was de voormalige generaal ook al naar het gerecht gestapt, maar hij ving toen bot.

Indonesië, dat bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, is de derde grootste democratie en het grootste moslimland ter wereld. Het land telt meer dan 260 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 193 miljoen kiesgerechtigden.