Nederlands staatssecretaris stapt op wegens verhullen misdaadcijfers asielzoekers
Foto: AFP

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel en Migratie, Mark Harbers (VVD), treedt af nadat ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers over criminaliteit onder asielzoekers.

De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van kwaad opzet geen sprake was, maar wil wel ‘de volle verantwoordelijkheid’ nemen voor de gemaakte fouten.

Harbers kwam in de problemen nadat was gebleken dat ernstige misdrijven zoals kindermisbruik, moord, en doodslag in de cijfers niet expliciet werden gemeld. Ze vielen onder de titel ‘overig’.

Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer ‘overig’ was geschaard voor de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Hij vindt ook dat hij had moeten doorvragen of daar bewust voor was gekozen.

Alle partijen waren ongelukkig met de kwestie. ‘We moeten erop kunnen vertrouwen dat bestuurders eerlijk zijn, ook als de boodschap niet zo prettig is’, zei kamerlid Attje Kuiken (PvdA). ‘Anders voedt dat het wantrouwen.’

'Politiek kan hard zijn', reageert premier Mark Rutte, die respect heeft voor de beslissing van Harbers. 'Zijn afweging is zuiver. Maar het is ongelooflijk spijtig dat we als kabinet afscheid moeten nemen van deze talentvolle en betrokken liberaal.'