De Britse premier Theresa May wil dat haar nieuwe Brexit-wet over de partijen heen wordt gesteund. Als de parlementsleden die 'Withdrawal Agreement Bill' goedkeuren, is May bereid om hen te laten stemmen over een tweede referendum. Oppositiepartij Labour en de DUP lieten al weten de wet niet te zullen steunen.

May bereikte vorig jaar een akkoord met de EU over de boedelscheiding, maar die deal is al drie keer afgewezen in het Britse parlement. Begin juni waagt de getergde premier een vierde en laatste poging. May is nu van plan niet de deal op zich naar het parlement te brengen, maar de algemene wet – de zogenaamde Withdrawal Agreement Bill – waarmee de deal geïmplementeerd moet worden in Britse wet­geving. 

In een speech verklaarde May dat de bill die ze zal voorleggen 'belangrijke aanpassingen zal inhouden om de economische en grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk te beschermen'. Ze waarschuwde ook dat een Brexit niet mogelijk is tenzij een deal gesteund wordt over de partijen heen. 

May wil aan haar Withdrawal Agreement Bill  toevoegen dat de parlementsleden moeten stemmen over een nieuw Brexit-referendum als de wet begin juni wordt goedgekeurd. Blijkt er een meerderheid te zijn, dan zal de regering dat referendum organiseren voor de ratificatie van het echtscheidingsakkoord. 

'Het is belangrijk dat we nu het resultaat van het referendum respecteren. Ik heb compromissen gezocht, nu vraag ik aan jullie om dat ook te doen', besloot May. Als deze wet niet wordt goedgekeurd, is de laatste kans op een Brexit volgens de premier verloren. Morgen zal de premier het parlement toespreken.

Labour: 'Dit raakt nooit door Parlement'

Labour liet al verstaan dat het de nieuwe wet niet kan steunen. 'Er is niets fundamenteel veranderd. De premier biedt alleen een tijdelijke douaneunie aan, terwijl wij die permanent willen. Ze zal moeten aftreden, ik zie niet hoe dit door het parlement zal raken', verklaarde Jeremy Corbyn.

Ook de Ierse unionisten van de DUP,  die Mays minderheidsregering steun verlenen, zien niet veel heil in Mays wet. DUP-fractieleider Nigel Dodds verklaarde dat dezelfde 'fundamentele zwakke plekken' uit de vorige deal aanwezig blijven.