Na 73 afleveringen zit Game of thrones erop. Tot op het einde heeft Sansa Stark op hoog niveau meegespeeld. Waar ze in het begin niet meer dan een ijdel tienermeisje leek, groeide ze uit tot één van de sterkste personages in Westeros. In bovenstaande video ziet u hoe het Sansa is vergaan in Game of thrones.

De oudste dochter van de Starks droomt van een leven weg van het koude Winterfell. King’s Landing heeft alles wat haar aantrekt: de knappe prins Joffrey Baratheon, warm weer en een eindeloze voorraad aan citroencakejes. Het is het begin van een lange en moeilijke tocht. Vanaf zodra de smoorverliefde Sansa in de hoofdstad aankomt, wordt er met haar gespot. Eerst subtiel maar later openlijk en wreed. Sansa leert al snel dat niemand te vertrouwen valt.

Wanneer Joffrey het loodje legt, verscheept Littlefinger Sansa naar The Eyrie, waar haar ziekelijk jaloerse tante woont. Het wordt geen gezellig logeerpartijtje en Sansa trekt al snel weer verder. Na een weinig geslaagd huwelijk met Ramsay Bolton kan Sansa ontsnappen uit de klauwen van haar gruwelijke echtgenoot, die haar keer op keer verkrachtte.

Joffrey, Cersei, Ramsay, Littlefinger: keer op keer weet Sansa te ontsnappen aan haar vijanden. Ze kent hun zwaktes en sterktes en wordt zo een politiek meesterbrein en een even grote manipulator. De hele serie lang neemt ze het kapsel over van de vrouwen die de macht hebben (van het kapsel van Cersei tot de vlechtjes van Daenerys Targaryen), tot ze zelf op de troon zit. Door haar menselijk leiderschap groeit ze uit tot de leading lady van Winterfell. Ze zet haar eigen mensen voorop en bekomt zelfs de onafhankelijkheid van het Noorden. Ze keert terug naar huis, naar het Noorden dat ze nooit écht heeft verlaten. Zoals wijlen Lyanna Mormont zou zeggen: 'The North remembers. We know no queen but the Queen in the North whose name is Stark.' 

Het laatste seizoen van Game of thrones is bij ons te zien op Play en Play More van Telenet.