Na meer dan 200 jaar opnieuw bierbrouwerij in abdij van Grimbergen
Pater Karel Foto: REUTERS

Binnen de muren van de abdij van Grimbergen zal er binnenkort opnieuw bier gebrouwen worden. Naast het commerciële abdijbier dat Carlsberg en Alken Maes al langer aan de man brengen, komt er een microbrouwerij in Grimbergen zelf.

De werken in de gebouwen van de Nortertijnenabij moeten in augustus starten, de nodige vergunning is net binnen. In de tweede helft van 2020 moet dan het eerste brouwsel beschikbaar zijn.

De abdij werkt al vier jaar aan de plannen, legt initiatiefnemer pater Karel uit. ‘Op de plaats waar ooit de brouwerij heeft gestaan, gaan we de nieuwe brouwerij brengen.’ Het bierverhaal kwam in Grimbergen ten einde toen de abdij eind 18e eeuw met de Franse revolutie werd opgedoekt.

De microbrouwerij is een gezamenlijk initiatief van de abdij met Carlsberg en Alken-Maes (Heineken). Alken Maes brouwt nu de verschillende Grimbergen-bieren in Alken en heeft de rechten op de verkoop in België. Elders in de wereld verkoopt Carlsberg het bier, dat zij in Frankrijk brouwen. Er zullen vijf tot tien mensen in de brouwerij werken. Van de Norbertijnen zal enkel pater Karel er werken.

De brouwerij zal kleine oplages ‘limited editions’ van Grimbergen brouwen. ‘Jaarlijks zullen we rond de 10.000 hectoliter brouwen. Dat is heel weinig en een pak minder dan Westmalle of andere abdij- of trappistbieren’, zegt Marc-Antoine Sochon, de brouwmeester van Grimbergen bij Carlsberg.

De bieren zullen deels lokaal rond de abdij verkocht worden, maar het merendeel elders in het land en ook in andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk, zegt hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig