Skeyes: Brussels Airport eist dwangsom van 50.000 euro per getroffen vlucht
Foto: isopix
Brussels Airport zal aan de kortgedingrechter vragen om Skeyes een dwangsom op te leggen van 50.000 euro per vlucht die getroffen zou wordt door een storing bij de luchtverkeersleider. Ook in Wallonië vormt zich ondertussen een front tegen Skeyes.

Dinsdagochtend maakte Brussels Airport bekend dat het samen met luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en TUI fly via een kort geding 'een ononderbroken dienstverlening eist van Skeyes, op straffe van dwangsommen’. Het kort geding werd vorige week ingediend. Dinsdagvoormiddag vond de inleidende zitting plaats. Daar werd beslist dat de pleidooien op 18 juni zullen plaatsvinden, zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport.

De drie partijen zullen elk hun eigen eisen voorleggen bij de rechter. In het geval van Brussels Airport wordt een dwangsom gevraagd van 50.000 euro voor elke vlucht van of naar de luchthaven die vertraging heeft, moet uitwijken of geannuleerd moet worden vanwege storingen bij Skeyes. Dat bevestigt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

Het kort geding staat los van het eenzijdig verzoekschrift dat Brussels Airlines vorige week indiende. Daarbij kreeg het de rechter zover om dwangsommen op te leggen aan Skeyes als er nog vluchten vertraging oplopen of geannuleerd moeten worden door storingen bij de luchtverkeersleiding. Die vergoedingen kunnen oplopen tot 10.000 euro per geannuleerde Europese vlucht en 20.000 euro per geschrapte langeafstandsvlucht.

Brussels Airlines heeft intussen een verlenging van die dwangsommen gevraagd, aldus woordvoerster Wencke Lemmes. Ze lopen momenteel tot 26 mei om middernacht. Ook lowcostmaatschappij Ryanair zou overigens over juridische stappen nadenken.

Waals front

De Waalse luchthavens en Sowaer, het agentschap dat de luchthavens beheert, zullen een eenzijdig verzoekschrift indienen om een ononderbroken dienstverlening van luchtverkeersleider Skeyes te eisen. Als Skeyes daarin faalt, willen ze dwangsommen.

Het strategisch comité van Sowaer zal bijeengeroepen worden om een actie ten gronde te starten met oog op schadevergoedingen. Waalse minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke (MR) herhaalde ook dat er een studie besteld werd om te bekijken of Skeyes omzeild kan worden.

De raad van bestuur van de luchthaven van Charleroi komt donderdag bijeen om zich over de volgende stappen uit te spreken. Die van Liège Airport wordt met spoed bijeengeroepen. Het strategisch comité van Sowaer zou in de loop van de week samenkomen.