Widodo officieel uitgeroepen tot winnaar presidentsverkiezingen Indonesië
Joko Widodo vierde zijn herverkiezing door selfies te nemen met aanhangers. Foto: EPA-EFE

In Indonesië heeft uittredend president Joko Widodo de presidentsverkiezingen van vorige maand gewonnen. Hij behaalde 55,5 procent van de stemmen. Dat bleek een maand geleden al uit de exitpolls, maar wordt nu ook bevestigd door de officiële resultaten die dinsdag door de kiescommissie werden bekendgemaakt.

Joko’s tegenstander, de voormalige generaal Prabowo Subianto, wist 44,5 procent van de kiezers te overtuigen. De uitslag komt overeen met verschillende exitpolls die enkele uren na de stembusslag van 17 april werden gepubliceerd.

Joko toonde zich in een toespraak dinsdag tevreden met de resultaten. ‘Ik en Ma’ruf Amin (zijn running mate, red.) zijn dankbaar voor het vertrouwen dat aan ons is gegeven’, zei hij. ‘We zullen antwoorden door ontwikkelingsprogramma’s op poten te zetten die rechtvaardig en eerlijk zijn voor alle mensen in elke uithoek van het land.’

Prabowo verklaarde dinsdag opnieuw dat hij de resultaten verwerpt. Volgens hem is er op grote schaal gefraudeerd. De kieswaakhond wees de beschuldigingen van ‘massale en systematische fraude’ eerder al van de hand omdat er volgens het orgaan geen bewijzen zijn om die beschuldigingen te ondersteunen. Prabowo heeft drie dagen de tijd om de resultaten aan te vechten voor het grondwettelijk hof.

De officiële kiesresultaten hadden eigenlijk woensdag bekendgemaakt moeten worden, maar ze werden al eerder vrijgegeven nadat aanhangers van Prabowo ermee hadden gedreigd een massale bijeenkomst te houden aan het gebouw van de kiescommissie in het centrum van Jakarta.