Opdoffer voor Zweeds: CDH wil niet in een regering met N-VA
Maxime Prévot Foto: photo news
'Wij besturen op geen enkele manier met de N-VA.' Dat zegt de voorzitter van CDH, Maxime Prévot in L'Echo. Voor een heruitgave van de Zweedse coalitie is dat slecht nieuws. 'Prévot geeft nu eindelijk de duidelijkheid die CD&V weigert te verschaffen', reageert N-VA.

'En aucun cas le CDH ne veut être un parti d'appoint à une suédoise bis. En aucun cas le CDH ne veut contribuer à la mise en place d'un gouvernement avec la N-VA.'

De voorzitter van CDH spreekt klare taal in een interview met L'Echo. 'Op geen enkele manier zal het CDH deel uitmaken van een tweede Zweedse coalitie. Op geen enkele manier zal CDH bijdragen aan het tot stand brengen van een regering met de N-VA.'

Voor wie droomt van een voortzetting van Zweeds, is dat geen goed nieuws.

De Zweedse coalitie van de N-VA, MR, Open VLD en CD&V heeft in de meest recente peilingen geen meerderheid meer. Maar ook aangevuld met CDH zou het bijzonder nipt, ja onmogelijk zijn.

Rode streep

Maar door dat laatste scenario trekt Prévot nu een dikke rode streep. 'En aucun cas. In geen geval.'

Bij de N-VA wordt meteen gereageerd op het veto van de CDH-voorzitter. 'Prévot geeft nu eindelijk de duidelijkheid die CD&V weigert te verschaffen. Op 26 mei is de keuze duidelijk: ofwel worden de Vlamingen de volgende vijf jaar geregeerd door een Franstalig rood-groen front aangevuld met de christendemocraten, ofwel maken de Vlamingen de N-VA sterk genoeg om dat te blokkeren', luidt het in een reactie aan Belga.

 

Bovenop andere veto's

Ook voor Wouter Beke is dit belangrijk nieuws. De laatste maanden zijn CD&V en CDH dichter naar mekaar toegeschoven en Beke wil heel graag dat zijn CD&V niet alleen in een federale regering zit, maar de steun krijgt van de Franstalige zusterpartij.

Als het van CDH afhangt, zal dat dus zonder de N-VA zijn.

Het veto van Prévot komt bovenop andere veto's die de vorming van een federale regering heel moeilijk gaan maken. Zo sluit de N-VA de PS en Ecolo uit en de PS sluit ook de N-VA uit. De N-VA en Groen hebben dan weer geen veto tegen elkaar, maar beklemtonen hoe onwaarschijnlijk moeilijk het wordt. Hetzelfde geldt, in iets mindere mate, voor de SP.A en de N-VA trouwens.