Radicaal-rechtse FPÖ stapt op uit regering Oostenrijk
De FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl Foto: EPA-EFE

De Oostenrijkse radicaal-rechtse partij FPÖ heeft maandag het ontslag van al haar ministers aangekondigd. Ze deed dat nadat bondskanselier Kurz bekend had gemaakt dat hij om het ontslag van FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl had gevraagd.

De aanleiding voor het ontslag is een video die toonde dat vicekanselier en FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache tijdens een vakantie op Ibiza in 2017 bereid was geweest om zich te laten omkopen door een vrouw die zich presenteerde als een familielid van een Russische miljonair. Kickl was op dat moment secretaris-generaal van de radicaal-rechtse FPÖ en verantwoordelijk voor de financiën van de partij.

Strache nam na het lek ontslag als vicekanselier en partijvoorzitter. Bondskanselier Kurz kondigde zaterdag dan weer het einde van de coalitie van zijn conservatieve ÖVP met de FPÖ aan.

De FPÖ had eerder op de dag gemeld dat alle ministers van de partij uit de regering van lopende zaken zouden stappen indien Kickl ontslagen zou worden. Kurz liet al weten de ministers te willen vervangen door technocraten. De vraag is nu of zo'n regering een vertrouwensstemming door het parlement zou overleven, die door de oppositie voor volgende week op de agenda werd gezet. 

Oppositie wil ontslag Kurz

De oppositie roept om het ontslag van Kurz en diens volledige kabinet. ‘Dat zou de enige goede en duurzame oplossing zijn voor de huidige politieke crisis in Oostenrijk’, zegt Pamela Rendi-Wagner, oppositieleider namens de Sociaaldemocratische Partij.

Rendi-Wagner pleit voor een totaal nieuwe regering van lopende zaken, waarin enkel experts en technocraten zetelen, en wel tot de geplande verkiezingen van september.