Congolese oppositieleider Katumbi na drie jaar ballingschap terug in Congo
Moïse Katumbi (Archiefbeeld) Foto: AP

Het Congolese oppositiekopstuk Moïse Katumbi is maandag teruggekeerd naar Congo, dag op dag drie jaar na zijn vertrek onder druk van de toenmalige president Joseph Kabila. Hij verbleef tijdens zijn ballingschap in België. De Congolese president Félix Tshisekedi heeft maandag bovendien ex-minister Sylvestre Ilunga Ilukamba benoemd als eerste minister.

De privéjet van Katumbi, zakenman en ex-gouverneur van de rijke mijnprovincie Katanga, landde om 10.45 uur op de luchthaven van Lubumbashi. Katumbi had in augustus geprobeerd om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in Congo. Uiteindelijk werd een ander oppositielid, Félix Tshisekedi, op 24 januari benoemd tot president.

Katumbi besloot naar zijn geboorteland terug te keren nadat een veroordeling tot drie jaar cel wegens vastgoedfraude, een zaak waarin hij zijn onschuld steeds staande heeft gehouden, werd geannuleerd. Zijn terugkeer kan worden gezien als een teken van politieke ontspanning .

Aanvankelijk een medestander van ex-president Kabila groeide Katumbi uit tot een vijand, wat van hem volgens Kabila een ‘judas’ maakte. Katumbi heeft gezegd dat hij ook oppositie zou voeren tegen de nieuwe president Tshisekedi. Het is nog onduidelijk wat zijn positie is ten opzichte van Martin Fayulu, de kandidaat die hij heeft gesteund bij de verkiezingen van 30 december. ‘Hoe lang de nacht ook duurt, er komt altijd een nieuwe zonsopgang. Welkom terug in het land Moïse Katumbi’, tweette Martin Fayulu, die overigens niet bij de vele verkozenen was die ‘Moïse’ maandag kwamen verwelkomen in Lubumbashi.

Nieuwe premier

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft maandag bovendien ex-minister Sylvestre Ilunga Ilukamba benoemd als eerste minister. Dat heeft de woordvoerder van de president gemeld. Het nieuws kwam er net nadat de huidige premier, Bruno Tshibala, zijn ontslag aankondigde.

Ilunga Ilukamba, de CEO van de spoorwegmaatschappij SNCC, werd benoemd in het kader van een politiek akkoord tussen Tshisekedi en diens voorganger Joseph Kabila, aldus de woordvoerder. Tshisekedi sloot na de verkiezingen een alliantie met de politieke familie van Kabila die de touwtjes in handen heeft van tal van instellingen zoals het parlement, de provincieraden en de gouverneursposten.

Net op deze beladen politieke hoogdag in Congo is de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian op bezoek in Kinshasa. Hij zal een ontmoeting hebben met Tshisekedi.