Dit waren de inwoners van de antieke stad Sagalassos
Foto: KU Leuven

Het verleden recht in de ogen kijken: de Leuvense archeologen Jeroen Poblome en Sam Cleymans hebben het voor mekaar gekregen. Met collega’s van de universiteit van Burdur (Turkije) hebben ze de gezichten gereconstrueerd van twee inwoners van de antieke stad Sagalassos.

Op basis van schedelresten zijn twee gezichtsreconstructies gemaakt. Eén van een Romeinse man (die overleed in het begin van de derde eeuw na Christus) en één van een Midden-Byzantijnse vrouw (die leefde tussen de elfde en de dertiende eeuw na Christus). De onderzoekers noemen hen ‘Rhodon’ en ‘Eirènè’. Hun echte namen zijn niet te achterhalen.

Het skelet van Eirènè, die tussen dertig en vijftig jaar oud moet zijn geworden, werd al in 1995 gevonden op een grafveld rondom een kapel. De stoffelijke resten van Rhodon, die zeker vijftig werd, lagen in een bakstenen grafkamer.

Voor de reconstructie van het gelaat van de overledenen vertrokken de onderzoekers van een 3D-scan van de schedels. De vorm van het gezicht werd berekend aan de hand van de vorm van de schedel en de aanhechtingspunten van de spieren. Laagje per laagje kreeg het gezicht vorm: eerst de spieren en vetlaag, en ten slotte de huidlaag. Ook de grootte en vorm van de neus, ogen en oren werden berekend.

Zo’n digitale gezichtsreconstructie heeft een nauwkeurigheid van 75 procent.

De huidtint, kleur van de ogen of haarkleur konden de onderzoekers niet afleiden uit de schedelvorm. Daarom baseerden ze zich op het uitzicht van de hedendaagse bevolking van Aglasun, de Turkse gemeente waar Sagalassos wordt opgegraven. Bewoners hebben er bruine ogen, donkerbruin haar en een eerder lichte huidskleur. Die kregen ook Rhodon en Eirènè. Voor hun kapsel baseerden de onderzoekers zich op historische bronnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig